Pest-expert: daarom kan Trump iedereen ongestraft beledigen

Donald Trump: ook de president is aan wetten gebonden © REUTERS

Hoe meer Donald Trump zijn (politieke) vijanden viseert, hoe populairder hij wordt bij zijn aanhangers. Dat is geen unieke situatie, stelt psychologe en experte in pestgedrag Jaana Juvonen. Nymag nam Donald Trumps opmerkelijke gedrag onder de loep.

Donald Trump lanceert om de haverklap wel een persoonlijke aanval op een van zijn tegenstanders. Zijn slachtoffers doen er alles aan om die te weerleggen, maar vaak zonder resultaat: Donald Trump wordt door niemand – en al zeker niet door zijn achterban – echt afgerekend op zijn gedrag. Integendeel: hij wordt er steeds populairder door. Psychologe Jaana Juvonen ziet er een klassiek geval van pestgedrag in.

Populair, maar niet per se geliefd

“Pesters vormen geen uniforme groep, maar de klassieke pester is doorgaans wel een narcistische, machtsbeluste en charismatische persoon die daardoor als populair gezien wordt.” Daarbij benadrukt ze evenwel het verschil tussen populair zijn en aardig bevonden worden: studenten die bepaalde klasgenoten als populair aanduidden, zeiden niet automatisch dat ze de persoon in kwestie ook leuk vonden.

u0022Niemand reageert omdat ze bang zijn dat hun eigen status eronder zal lijden of omdat ze bang zijn dat zij het volgende slachtoffer zullen worden.u0022

“Pesters voelen zich erg goed over zichzelf,” vervolgt Juvonen. “Het lijkt alsof ze erg zelfverzekerd zijn, maar vaak is dat gevoel gefundeerd op hun populariteit. Als er dus ooit iemand kritiek durft te geven op hen en hun populariteit dus in vraag gesteld wordt, gaan ze meteen in de aanval.” Zo was er geen vuiltje aan de lucht tussen Trump en televisiepresentatrice Megyn Kelly tot die laatste hem kritische vragen begon te stellen over misogyne uitspraken die hij ooit gemaakt had.

Donald Trump beantwoordt dus behoorlijk aan de criteria om te spreken van een pester. Wat is nu een goede tactiek voor zijn politieke tegenstanders om hem te counteren? Trump heeft nog niet echt veel harde tegenstand te verduren gekregen en ook dat is een patroon in een typische pestsituatie. “Dat noemen wij het bystander effect: niemand reageert omdat ze bang zijn dat hun eigen status eronder zal lijden of omdat ze bang zijn dat zij het volgende slachtoffer zullen worden.”

Coalitie

Een goede tactiek, zo zegt Juvonen, is de krachten te bundelen. “Ook in pestsituaties in scholen is de meest effectieve manier om een pester te stoppen een verenigde groep kinderen.” Wat je dus nodig hebt, is een coalitie die duidelijk stelt welk gedrag niet door de beugel kan. Op dit moment gaat de pester echter gewoon zijn eigen gangetje op zijn speelplaats en zijn de leerkrachten nergens te vinden. (EK)

Bron: Nymag.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content