Open VLD-boegbeeld Patrick Lachaert overleden

20/08/12 om 14:49 - Bijgewerkt om 14:49

Open VLD-boegbeeld Patrick Lachaert, jarenlang Vlaams Parlementslid en schepen in Merelbeke, is op 64-jarige leeftijd aan kanker overleden.

Open VLD-boegbeeld Patrick Lachaert overleden

© Belga

Patrick Lachaert was advocaat, maar combineerde zijn werk aan de balie haast zijn hele leven met politiek. Hij was Vlaams volksvertegenwoordiger van 1995 tot 2009. In parlementaire kringen stond hij bekend als een dossiervreter en harde werker achter de schermen. Vooral inzake stedenbouw en ruimtelijke ordening werd hij een autoriteit.

Lachaert was ook 35 jaar lang politiek actief in Merelbeke. Hij kwam in 1997 in de gemeenteraad en was schepen van 1977 tot 1982, van 1989 tot 1994 en van 2001 tot 2003. Hij was nog altijd gemeenteraadsfractievoorzitter.

'Oog voor compromis'

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo betreurt het overlijden van voormalig Vlaams parlementslid Patrick Lachaert en betuigt zijn medeleven aan de familie van de overledene. "We gaan hem hard missen", aldus De Croo.

"Merelbeke verliest de enige overblijvende politicus die de fusie van 1976 meemaakte", aldus burgemeester Thienpont. "Dat hij als enige van die generatie nog steeds politiek actief was, is symbolisch van zeer groot belang geweest." Thienpont looft Lachaert omwille van zijn inzet en werkkracht. "Vooral stedenbouw en milieu waren zijn interessevelden, naast juridische zaken. Lachaert was iemand met een duidelijke visie, maar met oog voor het compromis. Het was een man van de pragmatische aanpak. Al behoren we politiek, ideologisch en filosofisch niet tot dezelfde strekking, de voorbije legislatuur bouwden we respect op voor elkaar."

Oost-Vlaams gouverneur André Denys, die uit dezelfde politieke familie stamt, omschrijft Lachaert als een "uitstekend parlementslid, een fijn mens en een grote vriend". "Ik onthoud zeer mooie herinneringen aan de politieke veldslagen die we samen leverden. We kwamen op in hetzelfde arrondissement en stonden vaak op dezelfde lijsten voor het Vlaams Parlement." Ook Denys benadrukt dat Lachaert een man van het compromis was en de inhoud voorop stelde. "Daardoor heeft hij mijns insziens veel bereikt."

De uitvaart heeft plaats in intieme kring en de gemeente werd voorlopig gevraagd niets officieels te ondernemen. (Belga/INM)

Onze partners