Moordenaar Malcolm X voorwaardelijk vrij

28/04/10 om 14:13 - Bijgewerkt om 14:13

Thomas Hagan is na veertig jaar celstraf voorwaardelijk vrijgelaten.

Moordenaar Malcolm X voorwaardelijk vrij

© Belga

Thomas Hagan, de moordenaar van de mensenrechtenactivist Malcolm X, is na veertig jaar celstraf voorwaardelijk vrijgelaten. Dat maakte het gerecht van New York bekend.

Na zestien keer zijn voorwaardelijke invrijheidstelling te hadden aangevraagd, heeft het gerecht zijn verzoek ingewilligd. Hij was al 22 jaar gedeeltelijk vrij want hij moest maar twee nachten per week in een cel in Manhattan doorbrengen.

De andere vijf dagen werkte hij buiten de gevangenismuren in onder meer een opvangcentrum voor daklozen. 's Avonds verbleef hij bij zijn familie in Brooklyn. De nu 69-jarige behaalde tijdens zijn gevangenisstraf een master in sociologie. Daarmee hoopt hij werk te vinden in de verslavingszorg.

Impulsieve daad

"Het was een impulsieve daad van een jonge man die handelde uit woede en loyaliteit aan zijn religieuze leiders", omschreef Hagan zijn moord recent. De moslim was 45 jaar geleden net als zijn slachtoffer lid van de organisatie Nation of Islam. Maar een jaar voor zijn moord stapte Malcolm X uit de organisatie.

Op 21 februari 1965 zou de historische militant voor de rechten van de zwarte Amerikanen een toespraak houden voor de Organization of Afro-American Unity in New York. Maar net voor aanvang stormden drie leden van zijn voormalige organisatie naar voren met een afgezaagd geweer en handwapens. De 39-jarige Malcolm X werd 16 keer getroffen en viel dood neer op het podium.

Hagan kon onmiddellijk gearresteerd worden. Hij bekende de moord tijdens het proces en kreeg levenslang. De twee andere veroordeelden, Norman Butler en Thomas Johnson, hebben altijd volgehouden dat ze onschuldig waren. Ook Hagan ontkende hun betrokkenheid en midden de jaren '80 kwamen beide mannen vervroegd vrij.

Onze partners