Hemmerechts in Molenbeek

Het nieuwe nummer van Knack Wereldtijdschrift, dat vanaf woensdag 21 september in de winkel ligt, is opgehangen aan een heel bijzondere reportage van schrijfster Kristien Hemmerechts.

De afgelopen tien jaar heeft zowat iedereen de multiculturele samenleving failliet verklaard. Een steeds kleiner gezelschap van zogezegd politiek correcte intellectuelen weigert in dat doemdenken mee te gaan. Onder hen: schrijfster Kristien Hemmerechts. Wij vroegen haar afgelopen zomer, na het vertrek van twee trendy reclamebureaus uit Molenbeek, om daar eens grondig poolshoogte te gaan nemen. Haar reportage leest u in het nieuwste nummer van Knack Wereldtijdschrift.

‘De dominante cultuur in België is nog altijd de autochtone’, schrijft Hemmerechts. ‘Zogeheten allochtonen hebben nauwelijks culturele, economische of politieke macht. En dus is het niet verwonderlijk dat ‘ze’ zich niet betrokken voelen bij ‘ons’ onderwijs, ‘onze’ rituelen, ‘onze’ jeugdbewegingen. Over pakweg tien jaar zouden de kaarten best eens anders kunnen liggen. De autochtone bevolking vergrijst; de toekomst is aan de jeugd. In heel wat wijken van Brussel is die in de meerderheid allochtoon.

Mathematisch gezien kan het niet anders dan dat op een bepaald moment ook leerkrachten en directie in een school allochtoon zullen zijn. En dat ziekenhuizen niet alleen worden schoongemaakt door allochtonen, maar ook gerund. Dan houdt ‘allochtoon’ eindelijk op ‘allochtoon’ te zijn.’

Voorts in dit sterk literair geïnspireerde herfstnummer: een marathoninterview met Nobelprijskanshebber Cees Nooteboom, Vlaamse kortverhalen in 10 woorden of minder, gedichten voor België en getuigenissen over Paul Snoek, dertig jaar na zijn dood. (JDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content