Frank Vandenbroucke ruilt Senaat in voor onderzoeksprojecten

23/09/11 om 16:22 - Bijgewerkt om 16:22

Senator Frank Vandenbroucke verlaat de actieve politiek. Hij wil zich in de nabije toekomst concentreren op enkele wetenschappelijke onderzoeksprojecten.

Frank Vandenbroucke ruilt Senaat in voor onderzoeksprojecten

© Belga

Sp.a-senator Frank Vandenbroucke neemt op 1 oktober ontslag uit de Senaat. Hij wil zich voor honderd procent concentreren op enkele wetenschappelijke onderzoeksprojecten over de sociale en werkgelegenheidspolitiek.

Vandenbroucke blijft graag ter beschikking van zijn partij voor advies, zo benadrukt hij. Hij zal geen gebruik maken van de uittredingsvergoeding, en neemt ook ontslag uit de gemeenteraad in Scherpenheuvel-Zichem.

Vandenbroucke wil tijd nemen om andere uitdagingen te zoeken. En ondertussen gaat hij zich ten volle concentreren op enkele wetenschappelijke onderzoeksprojecten waarin hij betrokken is, naast de beperkte lesopdrachten die hij nu heeft.

Hij verlaat de Senaat nu omdat hij dit mandaat tijdens de komende periode niet graag op een halfslachtige manier - vooral geëngageerd op andere domeinen - invult, luidt het nog.

35 jaar in de politiek

Vandenbroucke zet daarmee een punt achter 35 jaar actieve politiek als lid van de kamer, senator, minister en partijvoorzitter. "Ik stop met de actieve politiek, maar ik blijf sp.a'er en mijn partij kan steeds een beroep op mij doen voor advies", aldus Vandenbroucke.

"Ik vond het een privilege om aan politiek te doen", vervolgt hij. "Ik heb mooie dingen kunnen doen op het vlak van onderwijs, gezondheidszorg, werkgelegenheid en sociale zekerheid. Ik ben blij dat ik daar verantwoordelijkheid in heb kunnen nemen."

Definitief afscheid?

Frank Vandenbroucke nam in de tweede helft van de jaren negentig al eens drie jaar afscheid van de actieve politiek om in Oxford te studeren en te herbronnen. Het is evenwel niet de bedoeling om opnieuw na enkele jaren terug te keren, "maar zeg nooit nooit", voegde hij er voorzichtig aan toe. Wel verzekerde hij dat hij het politiek en maatschappelijk debat zal blijven volgen. (Belga/INM)

Onze partners