Urbain Vandormael

Meer vrouwen aan het stuur

Urbain Vandormael Expert autosector. Schrijft op Knack.be wekelijks over nieuwigheden in autoland.

De vrouwen zijn in opmars, ook in de automobielwereld. In Duitsland – het autoland bij uitstek – werden vorig jaar voor het eerst meer nieuwe autorijbewijzen uitgereikt aan vrouwen. En meer dan 30 procent van de nieuwe auto’s werd ingeschreven door een vrouw. Dat blijkt uit statistieken van het Kraftfahrt-Bundesamts (BKA).

LandRover heeft vorig jaar in ons land – ondanks een teruglopende automarkt – zijn beste verkoopresultaat ooit bereikt. Dat heeft volgens woordvoerster Isabelle Michiels alles te maken met het enorme succes van de Range Rover Evoque bij vrouwen. Die werd overigens in Duitsland verkozen tot ‘vrouwenauto van het jaar 2012″. Daarnaast stonden de Fiat 500, Ford Ka en Hyundai i10 hoog op het verlanglijstje. Dat zijn stuk voor stuk kleine en goedkope wagens.

Volgens prof. Doris Kortus-Schultes van de Hochschule Niederrhein kiezen vrouwen voor een auto omdat hij praktisch en veilig is, weinig verbruikt en weinig onderhoud vergt, dus ook goedkoop is. “Vrouwen zijn doorgaans niet geïnteresseerd in de technische specificaties en prestaties van een wagen en gaan ook niet op zoek naar testverslagen of rijimpressies in vakbladen of op het internet. Zij vertrouwen op de raad van familie of kennissen. Natuurlijk hebben zij oog voor het design, maar de ratio wint het meestal van de emotie. Vrouwen beschouwen een wagen als een gebruiksvoorwerp waarmee men naar het werk rijdt, de kinderen naar school brengt en boodschappen doet. Mannen daarentegen zien hun auto als een statussymbool waarmee zij hun maatschappelijke positie of rijkunsten willen etaleren.”

Driekwart van de vrouwen kiest voor een compacte, goedkope auto

Vrouwen geven gemiddeld (veel) minder uit aan een nieuwe auto dan mannen: 19.700 euro tegenover 31.520 euro. Betreft het een tweedehandswagen worden de verschillen kleiner: 7.470 euro tegenover 11.480 euro. “Driekwart van de vrouwen kiest voor een compacte en goedkope auto, en besteedt ook minder geld aan accessoires en optische tuning. Bij de mannen kiest slechts 39 procent voor een compacte wagen. Ook op het vlak van autotrouw verschillen vrouwen van mannen: 8,2 jaar tegenover 7,2 jaar. Vrouwen leggen gemiddeld minder kilometers af: 12.120 km tegenover 14.410 km per jaar voor de mannen.”

Of vrouwen betere chauffeurs zijn dan mannen, daarover worden vaak heftige discussies gevoerd. Dat gebeurt op basis van persoonlijke indrukken, want er bestaat hierover weinig wetenschappelijk onderzoek. Uit cijfers van de verzekeringsmaatschappijen weten we dat vrouwen minder vaak betrokken zijn in ongevallen waaruit wij kunnen afleiden dat zij in principe de betere chauffeurs zijn. Maar een overtuigend wetenschappelijk bewijs voor die stelling is er niet. Wel wordt algemeen aangenomen dat vrouwen de verkeersregels beter respecteren en zich hoffelijk gedragen tegenover de andere weggebruikers. Voor zover bekend komt haantjesgedrag bij vrouwen aan het stuur zelden voor. Zij bezondigen zich ook niet aan straatracerij. Houden zo.

Evoque imponeert en charmeert

Na het overweldigende succes van de MINI bij vrouwen, verwacht je dat andere automerken het voorbeeld zouden volgen en ook een charmeoffensief zouden lanceren. De Franse merken hebben enkele pogingen ondernomen en ook de VW New Beetle leek een knipoog naar vrouwelijke klanten, maar het verhoopte succes bleef uit. Benieuwd of de nieuwe Opel Adam beter aankomt en of hij Eva in verleiding kan brengen. En dat geldt ook voor de MINI Paceman, waarmee MINI in de bovenste lade wil blijven liggen bij vrouwen.

Van cabrio’s is al langer bekend dat zij een vrouwenhart sneller kunnen doen slaan al blijkt dat hun succes bij vrouwen sterk afhankelijk van het merk en model. Dat geldt ook voor de compacte SUV’s die aan een onstuitbare opmars bezig zijn. Isabelle Michiels (LandRover Belux): “De Range Rover Evoque is een schot in de roos. Hij is de meest designgerichte SUV op de markt, is zeer rijkelijk uitgerust met oog voor detail en beschikt over overtuigende rijkwaliteiten. Hij komt in alle opzichten tegemoet aan de wensen van vrouwen. Hij geeft hen een gevoel van veiligheid, biedt een goed overzicht over het verkeer, straalt gezelligheid en huiselijkheid uit en in de stad toont hij zich zeer wendbaar door zijn korte draaicirkel. De Evoque imponeert zonder te choqueren én hij charmeert. Dat is precies wat vrouwen willen.”

Urbain Vandormael

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content