Hans Bonte (SP.A) is burgemeester van Vilvoorde en Kamerlid. Maar hoe is hij als vakantiemens? Bonte gaat deze zomer naar Berlijn. Om deze vijftien vragen te beantwoorden, had hij 10 minuten en 4 seconden nodig.

Hoeveel dagen vakantie neemt u?

Ongeveer twintig dagen. Maar die liggen nogal verspreid over de hele zomer. Ik moet geregeld in mijn stad kunnen zijn.

Wat zijn dit jaar uw vakantieplannen?

Ik probeer een kleine week naar zee te gaan. In de eerste helft van augustus ga ik naar Berlijn, en in de tweede helft maak ik zoals elk jaar een motorreis met mijn vrouw. We weten nog niet waar we heen gaan – meestal Duitsland, Frankrijk of Spanje. Dat hangt wat van het weer af, en dat beslissen we pas helemaal op het laatst.

Volgt u het nieuws als u op vakantie bent?

Het nieuws kan mij in de zomer niet echt boeien, maar ik probeer toch bij te blijven. Ik lees de krantenkoppen op nieuwssites, en ik informeer me af en toe over mijn stad.

Wat is uw mooiste vakantieherinnering?

Vroeger gingen we met drie bevriende koppels af en toe met de motor rijden. ’s Avonds zetten we onze tent op en keken we naar de sterren, met een fles wijn in de hand.

Wat is uw slechtste vakantieherinnering?

Elf jaar geleden ging ik mijn boezemvriend bezoeken in Duitsland. Hij was daar een alternatieve boerderij begonnen. We gingen erheen om feestjes te bouwen. Toen ik aankwam, bleek hij geveld te zijn door een hersenbloeding. Ik ben bij hem gebleven tot hij is overleden.

Wat is het beste boek dat u op vakantie hebt gelezen?

Ik heb vorig jaar Cécile van de Vilvoordenaar Ish Ait Hamou over de vluchtelingencrisis gelezen. Ik moest er later ergens een lezing over geven. Dat is het meest aangrijpende wat ik de voorbije jaren heb gelezen. Ait Hamou maakt een van de grootste en meest actuele politieke problemen heel menselijk en herkenbaar.

Welke boeken neemt u dit jaar mee?

Mijn vrouw heeft al een stapeltje klaargelegd voor Berlijn. Bovenaan ligt Het smelt van Lize Spit.

Wat is het mooiste museum dat u tijdens de vakantie al hebt bezocht?

Enkele maanden geleden liep ik toevallig het Rodinmuseum binnen in Parijs. Ik ben daar van mijn sokken geblazen. Er zijn de klassiekers zoals ‘De kus’ en ‘De denker’, maar er staan zoveel meer prachtige beelden. Echte pareltjes. Het deed me wat aan de Vilvoordenaar Rik Poot denken. Hij heeft daar blijkbaar de mosterd gehaald. (lacht)

Hebt u ooit iets in het buitenland gedaan wat u nooit in België zou doen?

Er is niet echt iets waar ik nu aan denk. Ik blijf normaal doen.

Denkt u soms nog terug aan een vakantieliefde?

Ik heb nooit een vakantielief gehad.

Overweegt u in de zomer weleens om uw leven helemaal om te gooien?

Absoluut. Vakanties zijn altijd een moment van bezinning, ik voel dan pas in wat voor tempo ik als burgemeester en parlementslid leef. Ik heb een veel te drukke agenda, maar het is ook een verslaving. Natuurlijk denk ik er in de zomer dan over om andere oorden op te zoeken. Zou ik me niet nuttiger maken als ik les kon geven aan jongeren, of zou ik een boek schrijven? Ik kan daar lang over nadenken.

Gaat u soms alleen op reis?

Dat doe ik regelmatig. Ik ga dan enkele dagen alleen met de motor rijden in het Zuiden, of onderweg vrienden bezoeken die ik al lang niet meer heb gezien.

Denkt u veel aan uw werk tijdens uw vakantie?

Nauwelijks.

Bent u bij het petanque een tireur of een pointeur?

Net zoals ik elk jaar op vakantie ga vissen, speel ik ook altijd petanque. Maar ik bekijk dat strategisch. Het hangt helemaal van het verloop van het spel af hoe ik mijn ballen gooi.

Bent u gelukkiger tijdens de vakantie?

Ik ben in ieder geval meer ontspannen en vrolijker, en ik heb achteraf ook altijd een week nodig om weer in mijn werkritme te komen. Maar echt gelukkiger? Dat weet ik niet.

‘Toen ik aankwam, bleek hij geveld te zijn door een hersenbloeding. Ik ben bij hem gebleven tot hij is overleden.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content