Als gangmaker van het samenwerkingsfederalisme kan premier Yves Leterme maar beter ook snel werk maken van meer samenhang in zijn federale meerderheid.

Omdat een grondige staatshervorming er toch niet meer in zit voor deze regeerperiode en hij dan maar voorrang geeft aan het sociaaleconomische beleid, nodigt premier Yves Leterme (CD&V) de gewesten uit om samen te werken. Hun plannen om de economie in Vlaanderen, Wallonië en Brussel uit het slop te halen, kunnen op die manier beter worden afgestemd op de federale herstelmaatregelen. Contradicties in de aanpak, die soms uitmonden in vervelende belangen-conflicten, zouden zo volgens het nieuwste credo van Leterme de plaats moeten ruimen voor een ‘samenwerkingsfederalisme’.

Maar naast de brief die hij daarover aan de gewesten heeft geschreven, kan de premier zich misschien ook nog eens uitdrukkelijk richten tot de voorzitters van de vijf partijen van zijn regeringsmeerderheid. Leterme pakt graag uit met diverse hervormingsplannen om die andere verkiezingsbelofte van 2007 over ‘goed bestuur voor de mensen’ waar te maken. Van veel samenhang binnen de federale regering is ter zake echter nauwelijks sprake, vooral ook omdat de Franstalige partijen voortdurend op de rem staan.

Voorbeeld 1: de hervorming van de belastingdiensten. Leterme wil de douaneafhandeling van goederen in de Vlaamse havens verbeteren. Intussen zet minister van Financiën Didier Reynders (MR), tegen de kritiek van CD&V en Open VLD in, door met een opdeling van de fiscus in niet minder dan zes administraties en knipt hij bij de douane de band met de invordering en de fraudebestrijding door.

Voorbeeld 2: de hervorming van het leger. De PS en de MR hebben minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) voor het blok gezet. Als zijn ingrijpende reorganisatie- en besparingsplan leidt tot de sluiting van kazernes in Bastenaken en Aarlen, mag De Crem het schudden.

Voorbeeld 3: de hervorming van de brandweer. Onder Paars werd een plan afgerond om de brandweer vanaf 1 januari 210 in nieuwe zones beter te laten werken. Maar minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) zegt dat er niet genoeg geld is. Achter de schermen houden de Franstalige partijen de hervorming tegen omdat er te weinig middelen naar de brandweer in Wallonië gaan.

Voorbeeld 4: de hervorming van het gerecht. Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) trekt en sleurt aan een plan met minder gerechtelijke arrondissementen, eenheidsrechtbanken en een nieuw management. De PS liet in de afgelopen dagen op een subtiele manier weten dat ze een aantal fundamentele ingrepen niet ziet zitten.

In deze opsomming ontbreekt het aan oud-premier Jean-Luc Dehaene (CD&V) uitbestede dossier over Brussel-Halle-Vilvoorde en andere institutionele problemen. Zoals bekend, zijn de communautaire tegenstellingen hier nog meer uitgesproken.

Met bedaardheid alleen zal samenwerkingsfederalist Leterme er niet komen.

BLOG! Reageer op blogs.knack.be/opinie

door Patrick Martens

De premier kan zich beter ook uitdrukkelijk richten tot de voorzitters van de vijf partijen van zijn regeringsmeerderheid.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content