Een grote militaire operatie probeert de taliban te verdrijven uit hun bolwerk in het zuiden van Afghanistan.

Op de derde dag van het grote offensief tegen de taliban in de Afghaanse provincie Helmand herhaalde Hillary Clinton dat de VS het land ook op langere termijn zullen blijven steunen. ‘Amerika zal Afghanistan niet in de steek laten’, zei de minister van Buitenlandse Zaken op een forum dat Amerika en de Arabische wereld samenbracht in Doha, in de Golfstaat Qatar. ‘Als de troepen weg zijn, blijft een civiele Amerikaanse aanwezigheid het langdurige partnerschap met Kabul verzekeren.’ Clinton maakte ook duidelijk dat de VS geen bezetting van Afghanistan in de zin hebben.

Het offensief dat vorige zaterdag begon, is vooral gericht tegen de stad Marjah, die als het grootste centrum voor de handel in opium in de wereld wordt beschouwd. Operatie Moshtarak, wat zoveel betekent als ‘samen’, is de grootste militaire operatie tegen de opstandelingen, sinds de taliban in 2001 van de macht werden verdreven. Er nemen 15.000 vooral Amerikaanse en Afghaanse soldaten aan deel, maar ook Britten, Denen en Esten. Het geldt ook als een eerste test van de nieuwe Amerikaanse strategie in Afghanistan, die het verzet met de inzet van meer troepen wil wegdrukken. Tot maandag kwamen alvast zeven NAVO-soldaten om het leven. Zondag stierven ook twaalf burgers, toen twee raketten fout terechtkwamen.

Volgens defensiekringen in Londen verliep alvast het eerste deel van het offensief volgens plan. Het geallieerde opperbevel houdt er rekening mee dat de operatie weken zal duren. Om de burgerbevolking de kans te geven zich in veiligheid te brengen, had de NAVO de aanval ook van tevoren aangekondigd. Dat bood de taliban dan weer de gelegenheid om de weg die het offensief volgt flink te ondermijnen, zodat de opmars minder snel opschiet. Ook volgens The Washington Post dwingt het verzet de marines om voorzichtig op te rukken. Dat komt ook omdat er in zeer open terrein moet worden gevochten. The New York Times had het dan weer over felle gevechten in de omgeving van Marjah. Een woordvoerder van de taliban zei maandag dat de coalitietroepen geen meter vooruitkomen. Hoeveel strijders er zich in Marjah bevinden, weet niemand precies. Amerikaanse militaire kringen houden het bij ‘zeker honderden’, die zich voor een deel tussen de burgerbevolking verschansen.

Het offensief moet de taliban overigens niet alleen verdrijven. Het moet er ook voor zorgen dat ze daarna niet snel terugkomen. Operatie Moshtarak moet de Afghanen ervan overtuigen dat het leger hen de nodige bescherming kan bieden. Onder meer daarom nemen er voor het eerst ook zoveel Afghaanse troepen aan een grote operatie deel.

© Der Spiegel

‘Als je als zwarte wordt aangevallen, schiet maar zelden een Duitser te hulp.’

Günther Wallraff, in ‘de Volkskrant’.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content