Erdogan © Getty Images

Wat herinnert u zich nog van 2017? Vul de ontbrekende woorden aan in het maandoverzicht van 03/17

1 Het Syrische leger heeft (…) ingezet en andere oorlogsmisdaden begaan in de strijd om Aleppo, zo blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties.

2 (…) kiest ervoor om de dienstplicht opnieuw in te voeren. De verplichte legerdienst was in 2010 afgeschaft, maar keert nu dus terug. Reden: de toenemende dreiging van Rusland.

3 In (…) hebben speurders massagraven met kinderlijkjes ontdekt. Die lugubere vondst gebeurde in een voormalig opvangtehuis voor ongehuwde moeders in Tuam.

4 Bijna (…) van de Vlamingen tussen de 18 en 30 jaar oud hebben al last gehad van oorsuizen, aldus een studie van de UGent. Bij 6,4 procent is de tinnitus zelfs chronisch.

5 Duitsland verbiedt meetings van Erdogan– aanhangers. De Turkse president vergelijkt die beslissing met (…).

6 Aan de (…) komt een centraal meldpunt voor seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag, na enkele incidenten aan de Vlaamse universiteiten.

7 De Amerikaanse geheime dienst CIA heeft allerlei afluisterprogramma’s ontwikkeld, onder meer via Samsung-tv’s, zo maakt klokkenluiderswebsite (…) bekend.

8 De rotsformatie ‘Azure Window’ op Malta, is ingestort. De stenen brug, een toeristische trekpleister op het eiland Gozo, diende als decor voor de populaire televisiereeks (…).

9 De Brit Howard Hodgkin (84) is overleden. De kunstenaar staat vooral bekend om zijn kleurrijke abstracte schilderijen. Hodgkin won de prestigieuze (…) in 1985.

10 Alle ouders moeten verplicht naar het oudercontact op school, anders kunnen ze een ‘kleine boete’ krijgen. Dat voorstel kwam van (…), die het op Twitter al snel afzwakte.

11 Actrice Kitty Courbois (79) overlijdt. De Nederlandse was bekend van films en televisie, maar toch vooral als het ex-lief van schrijver (…).

12 Een ‘bananenrepubliek‘: zo noemt de Turkse president Erdogan (…). Het land had een Turkse minister uitgewezen die campagne wilde voeren rond het referendum van 16 april in Turkije.

13 Door de fusie van Ahold en Delhaize is er veel onzekerheid bij het personeel. Maar nu is er al een akkoord over de verkoop van (…) winkels in ons land.

14 Jongeren drinken steeds minder. Ruim (…) van de min-16-jarigen heeft nog geen alcohol gedronken, zo blijkt uit een enquête van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en Drugs.

15 De Vlaamse schrijver Stefan Hertmans is genomineerd voor de longlist van de Man Booker International Prize. Het gaat om de Engelse vertaling van zijn boek (…).

16 Het aantal werklozen die een uitkering krijgen van de RVA staat op een historisch dieptepunt. In 2016 kregen 532.381 mensen zo’n uitkering, in 2005 waren dat er nog ruim (…).

17 De Duitse bondskanselier Angela Merkel mag op bezoek in het Witte Huis. Ondanks de zeer koele (…) tussen Merkel en Trump, spreekt Mutti van een ‘warme ontvangst’.

18 De Amerikaanse muzikant Chuck Berry (90) overlijdt. De legendarische rock-‘n-rollartiest had bekende hits als Roll over Beethoven en (…).

19 In (…) barst een gigantisch vleesschandaal uit. Enkele grote bedrijven uit het land zouden jarenlang rot rund- en kippenvlees hebben verkocht in binnen- en buitenland.

20 In (…) opent de politie een intern onderzoek naar een whatsappgroep van agenten die gevangenen moeten bewaken en vervoeren. Hun berichten zouden bulken van racisme en seksisme.

21 Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) geeft op Twitter kritiek op de reddingsoperaties van (…) op de Middellandse Zee. ‘Ze doen aan mensensmokkel.’

22 Oekraïne verbiedt de Russische zangeres Joelia Samojlova het land te betreden. Daardoor kan ze niet deelnemen aan het (…) in Kiev. Haar misdrijf: een ‘illegaal’ optreden op de Krim in 2015.

23 In Antwerpen rijdt een man met hoge snelheid over de (…), waardoor voetgangers uit de weg moeten springen. De man wordt kort daarna opgepakt, met een auto vol wapens.

24 Een zware politieke nederlaag voor Donald Trump. Ondanks zijn inspanningen vindt hij geen meerderheid om de (…), ook bekend als Obamacare, af te schaffen.

25 De Brusselse journalist Willy Courteaux (93) sterft. Hij werkte jarenlang voor Humo en hij vertaalde het volledige oeuvre van (…).

26 België mag niet langer wapens uitvoeren naar Saudi-Arabië, zegt federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking (…). Maar dat is geen federale bevoegdheid, dus hij kan het niet tegenhouden.

27 Sinds de invoering van het M-decreet in 2014 zijn er (…) leerlingen met een beperking bijgekomen in het gewoon onderwijs. Het gaat om gemiddeld één extra leerling per school.

28 Koning Albert is wettelijk gezien niet de vader van Delphine Boël. De Brusselse familierechtbank verklaart de vraag om het vaderschap van (…) Boël te betwisten ongegrond.

29 Er is een politiek akkoord over onverdoofd slachten: vanaf 2019 moet dat in Vlaanderen verboden zijn. De (…) reageert misnoegd.

30 In (…) vindt een staatsgreep plaats: het hooggerechtshof neemt de macht van het parlement over. Maar enkele dagen later keert het al op zijn stappen terug.

31 De Amerikaanse popart-kunstenaar James Rosenquist (83) overlijdt. Op zijn beroemdste werk, F-111, staan onder meer een paddenstoelwolk, een haardroger en (…).

Oplossingen

1 chloorgas 2 Zweden 3 Ierland 4 70 procent 5 nazipraktijken 6 KU Leuven 7 WikiLeaks 8 Game of Thrones 9 Turner Prize 10 Bart Somers 11 Hugo Claus 12 Nederland 13 vijf 14 de helft 15Oorlog en terpentijn 16 740.000 17 handdruk 18 Johnny B. Goode 19 Brazilië 20 Antwerpen 21 Artsen Zonder Grenzen 22 Eurovisiesongfestival 23 Meir 24 Affordable Care Act 25 William Shakespeare 26 Alexander De Croo 27 4000 28 Jacques 29 Moslimexecutieve 30 Venezuela 31 spaghetti

Stefan Hertmans
Stefan Hertmans© ©Laurent Denimal/Opale/Leemage

uw score……./31

Chuck Berry
Chuck Berry
Delphine Boël
Delphine Boël© BELGAIMAGE
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content