Er zijn duizend-en-een instanties die je kunnen helpen bij een van

de moeilijkste en belangrijkste keuzes in je leven. Vijf stappen die

je op het goede pad zetten.

1. Leer jezelf kennen

Vooraleer je beslist wat je gaat studeren, moet je weten wie je bent. Als je graag zee-anemonen ontleedt, zou je wel eens een goed maritiem bioloog kunnen worden, maar ook al denk je jezelf het beste te kennen, zelf leg je zo’n verband vaak niet. Hoor eens rond bij familie, vrienden of leerkrachten wat zij in jou zien.

Bekijk je hobby’s of blik eens terug op de zomerkampen die je allemaal gevolgd hebt. Misschien gaf je in de jeugdbeweging blijk van kwaliteiten die je tijdens je studie ver- der wilt ontwikkelen. Belangrijk is dat je iets kiest dat je graag doet of goed kan. Dan is de motivatie sterker.

Op www.studiekiezer.be vind je heel wat zelftests die je wat meer inzicht geven.

2. SPIT HET AANBOD UIT

Nu je jezelf in kaart hebt gebracht, kun je zien welke studies mogelijk bij jouw karakter aansluiten. Screen de lessenroosters van de verschillende mogelijke richtingen op leuke vakken. Bekijk ook eens welke afstudeerrichtingen en specialisaties die studies aanbieden. Ook niet onbelangrijk zijn de tewerkstellingsmogelijkheden.

Zoek jobs die je interesseren en ga na welke diploma’s je daarvoor nodig hebt. Jobmogelijkheden zijn een goed uitgangspunt voor je studiekeuze, maar laat je er niet volledig door leiden. Tegen dat je afge-studeerd bent, kan de jobmarkt immers veranderd zijn.ond.vlaanderen.be/onderwijsaanbod biedt je een volledig overzicht van alle studie- richtingen in Vlaanderen.

3. SCHRAP WAT NIET PAST

Nu is het tijd voor actie. Ga de deur uit, spreek met studenten, schrijf je in voor meeloopdagen, ga naar opendeurdagen en snuif de sfeer van het studentenleven op. Ga ook eens langs op de studie-informa-tie-dagen, de SID-inbeurzen. Daar kun je al je vragen stellen aan docenten van de verschillende hogescholen en universiteiten, of ze afvuren op werkgevers, beroeps-verenigingen of interimkantoren.

Op ond.vlaanderen.be/sidin/data kun je zien wanneer zo’n beurs bij jou in de buurt plaatsvindt. Ook op Facebook en Netlog vind je veel groepen die je iets zinnigs kunnen vertellen over een school en een opleiding. Meestal zijn die groepen opgericht door de studenten zelf, en die nemen geen blad voor de mond.

4. Hak de knoop door!

Als je na stap 3 niet helemaal overtuigd bent, vergelijk dan de richtingen waartus-sen je nog twijfelt. Weeg de voor- en nadelen van de verschillende mogelijk- heden zorgvuldig tegen elkaar af. Raak je er niet meteen uit? Geen paniek. Laat het enkele dagen bezinken. Neem wat afstand en misschien komt het antwoord dan wel vanzelf. Vraag eventueel een beetje raad aan oma, broer, zus, goudvis of vrienden. Zij kennen je tenslotte door en door. De knoop doorgehakt? Proficiat! Rep je nu zo snel mogelijk naar de inschrijvingsdagen.

5. EXIT

Ben je een eeuwige twijfelaar? Ga dan eens langs in het CLB-lokaal op je school en spreek af met een professionele studie- begeleider. Die zoekt dan samen met jou naar de geknipte studie.

DOOR MURIEL OVERSTEYNS EN DORIEN BAETENS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content