Walter Pauli

Knack kiest Vincent Kompany tot Mens van het Jaar 2012

In een jaar waarin de internationale reputatie van België alweer slecht bleef, bleek Vincent Kompany een Belg die in het buitenland respect en waardering afdwong.

Natuurlijk doet een voetballer dat in de eerste plaats met sportieve prestaties. Op zijn 26e is Kompany stilaan een speler van wereldniveau. Als captain van Manchester City werd hij (als eerste Belg) kampioen in de Engelse Premier League, opnieuw de sterkste voetbalcompetitie ter wereld. Als aanvoerder hielp Kompany het collectief van Manchester City sterker worden, maar ook zijn individuele prestaties waren de absolute top, getuige daarvan zijn verkiezing tot ‘Speler van het Jaar’ in de Premier League. Zeg maar: de Engelse ‘Gouden Schoen’. Als aanvoerder van de Rode Duivels wil hij dat België zich plaatst voor het WK 2014 in Brazilië, en tot nu toe houdt hij het nationale elftal mee op die ambitieuze koers. En dat alles doet hij met veel zin voor fair play. In het voetbal is dat nooit vanzelfsprekend.

Vincent Kompany is een meritocraat hors concours. Een Belgisch-Congolees ‘ketje’ van deze tijd dat leerde voetballen op pleintjes tussen flats en torengebouwen, toch zijn humaniora beëindigde, en al op zijn 19e bij Anderlecht de Gouden Schoen won. Nadien liet hij zich het hoofd niet op hol brengen. Hij bouwde zijn professionele loopbaan stap voor stap uit, van Anderlecht via Hamburg naar Manchester City. En terwijl hij schittert als topvoetballer studeert hij parttime voor een BA aan de Manchester Business School.

De horizon van Vincent Kompany heeft altijd verder gereikt dan de nok van de voetbaltempels. Hij is politiek en sociaal geëngageerd, en toont dat ook. Al als jonkie bij Anderlecht steunde hij een Unicef-project dat hij zelf uitkoos: ‘Onderwijs, mijn recht’. Nog altijd ondersteunt en patroneert hij ontwikkelings- en hulpprogramma’s, zoals SOS Kinderdorpen. Daarbij gaat speciale aandacht naar Congo, ook een beetje zijn vaderland.

Verder liet Kompany weten zich geen ‘allochtoon’ te voelen en die term te verfoeien. Uit zijn mond komt dat niet over als de slogan van een politiek activist, het klinkt zelfs naturel. Wat zou Kompany tot ‘allochtoon’ maken, deze voetballer met Congolese roots, een Brusselse jeugd, een Britse vriendin, een internationale toekomst, een Belg die even complexloos Nederlands, Frans of Engels spreekt? Kompany is een aanvoerder die Frans- en Nederlandstaligen samen achter de nationale ploeg krijgt. Niet uit een misbegrepen neobelgicisme, met alle nutteloze interpretaties van dien, maar uit oprecht enthousiasme: allen samen supporteren voor goed voetbal van jongens ‘van hier’. En of dat ‘hier’ nu onder of boven of tussen de taalgrens ligt, of die Duivels bleek of donker zijn: het doet er even niet toe. Met Kompany is de Heizel van iedereen.

Vincent Kompany presteert, inspireert, neemt leiding en verantwoordelijkheid, en krijgt daarvoor waardering en appreciatie, van België tot Engeland en Congo. Kompany is een kosmopoliet, maar dan een zonder complexen over zijn vaderland en zijn afkomst. Een wereldburger, maar met een sociale oriëntatie die niet opgesloten zit in het carcan van zijn sport of binnen de contouren van zijn oude en nieuwe sociale klasse. Kompany overstijgt een aantal tegenstellingen die samenlevingen verdelen.

Daarom verkoos de Knack-redactie Vincent Kompany tot Mens van het Jaar 2012. Vanwege zijn maatschappelijke betekenis en zijn persoonlijke verdienste.

Walter Pauli

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content