Johan Van Overtveldt (N-VA)
Johan Van Overtveldt (N-VA)
Voormalig hoofdredacteur Trends en Knack, nu minister van Financiën
Opinie

25/06/12 om 08:04 - Bijgewerkt om 08:04

Herman Van Rompuy raakt gevoelige plek van Di Rupo I

Vooral voor de PS is de binding van de pensioenleeftijd aan de levensverwachting onaanvaardbaar.

Herman Van Rompuy raakt gevoelige plek van Di Rupo I

© Belga

Europees president Herman Van Rompuy zit in de laatste rechte lijn naar de Europese top van eind deze week toe. Het woord viel al vaak de voorbije twee jaar maar het heeft er alle schijn van dat het deze keer wel degelijk om een echt "heel belangrijke" top gaat.

Recente uitlatingen van nauw betrokken beleidsmensen als, onder meer, Christine Lagarde, de topvrouw van het IMF, de Italiaanse premier Mario Monti en EU-commisaris Olli Rehn laten weinig aan de verbeelding over: de eurozone staat in haar overlevingsstrijd voor cruciale weken.

Zoals bekend zal Van Rompuy, die daarvoor nauw samenwerkte met Commissievoorzitter Barroso, ECB-president Mario Draghi en eurogroep-voorzitter Jean-Claude Juncker, op de komende top een aantal concrete voorstellen tot fundamentele hervormingen van en binnen de eurozone op tafel leggen. In een interview met het Duitse blad Welt am Sonntag lichtte Van Rompuy een tipje van de sluier die vooralsnog over deze voorstellen hangt.

EU-president Van Rompuy wil er werk van maken dat aan alle lidstaten van de EU wordt opgelegd dat de pensioenleeftijd onverkort gekoppeld wordt aan de levensverwachting. Geen aanbeveling zoals klassiek vanuit Europa gebeurt maar een staalharde oplegging. Staat het buiten kijf dat dit type van hervorming in ons pensioenstelsel zich echt wel opdringt en dat de eurozone enkel via dergelijke bindende afspraken structureel kan overleven, dan is het evenzeer een zekerheid dat er nogal wat protest zal rijzen tegen deze wens van Herman Van Rompuy.

De Franse president Hollande ging met de her-verlaging van de pensioenleeftijd van 62 naar 60 jaar, zij het op beperkte schaal, alvast compleet tegen de idee van Van Rompuy in. Maar ook in België is het verzet tegen de binding van de pensioenleeftijd aan de levensverwachting zeer groot. Dat kwam zeer duidelijk aan de orde bij de besprekingen binnen de regering Di Rupo I van de aanbevelingen welke de Europese Commissie enkele weken terug aan België overmaakte inzake het gewenste economische beleid.

De besprekingen rond wat er finaal in die aanbevelingen genoteerd zal staan, lopen nog maar net de binding van de pensioenleeftijd aan de levensverwachting is, naast de wens van de Commissie om het huidig indexeringsmechanisme te schrappen, één van de punten die de regering Di Rupo I absoluut niet in de Commissie-aanbevelingen wil genoteerd zien staan. Vooral de PS van de eerste minister zelf is onder druk van het FGTB virulent tegen een ingreep zoals ontvouwd door Van Rompuy en even voordien door de Europese Commissie. Het wordt boeiend om te zien hoe premier Elio Di Rupo op de komende Europese top met het voorstel van Van Rompuy zal omgaan.

Onze partners