Vooral jonge ouders leven ongezond

Jonge ouders vinden door de moeilijke combinatie met de zorg voor jonge kinderen minder tijd voor beweging en gezonde voedingsgewoonten.

De Vlamingen krijgen er vooral tussen hun 25e en 34e extra kilo’s bij. In die levensfase verdubbelt het aantal mensen met overgewicht.

Bij de 15- tot 24-jarigen heeft 14 procent een BMI tussen 25 en 30, of overgewicht, maar bij 25- tot 34-jarigen neemt dat aandeel toe tot 27 procent. Dat blijkt uit de meest recente Gezondheidsenquête.

Volgens CM is die toename te wijten aan “een gebrek aan beweging en minder goede voedingsgewoonten. Voor een belangrijk deel van deze leeftijdsgroep komt daar de moeilijke combinatie met de zorg voor jonge kinderen bij.”

Te weinig fruit en groenten
Die twee leeftijdscategorieën eten beide te weinig fruit en groenten. Van de Vlamingen tussen 25 en 34 beweegt 19 procent bovendien onvoldoende, terwijl dit voor andere leeftijdsgroepen minder is: 13 procent bij de 15- tot 24-jarigen, en 15 procent bij de 35- tot 44-jarigen.

“De veranderende tijdsbesteding eens mensen kinderen krijgen, is daar niet vreemd aan”, meent CM. “Voor kinderen zorgen vraagt veel tijd en maakt het moeilijker een gezonde levensstijl te organiseren. Ze slaan soms een ontbijt over, nemen sneller de auto dan de fiets”, aldus Griet Rummens, diensthoofd Gezondheidspromotie bij CM. Dat beïnvloedt ook de voedings- en bewegingsgewoonten van de kinderen, omdat ouders als rolmodel een sterke invloed hebben.

Om die reden oriënteert CM haar online Kilootje minder-coach op jonge ouders. “Met onze aangepaste coach willen we jonge ouders op weg helpen naar een gezonde levensstijl”, zegt Rummens.

Bijna 100.000 Vlamingen werken online aan hun gewicht met die coach. Volgens CM boeken deelnemers gezondheidswinst en een hogere levenskwaliteit. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content