Vlaamse jeugd voelt zich dik, alleen en schoolmoe

02/05/12 om 07:48 - Bijgewerkt om 07:48

Meer dan een op de drie Vlaamse pubers vindt zichzelf dik en ongezond. De Vlaamse jeugd eet ook minder fruit en drinkt wekelijks meer bier dan buitenlandse leeftijdsgenoten.

46 procent van de 13-jarige meisjes vindt zichzelf te dik

48 procent van de jongeren drinkt alcohol voor hun 13e

18 procent van de 15-jarigen drinkt wekelijks bier

18 procent van de 13-jarigen rookt of heeft al gerookt

31 procent van de 15-jarige meisjes vrijde de laatste keer zonder condoom

21 procent van de 13-jarigen voelt zich ongezond

37 procent van de 15-jarigen heeft het afgelopen jaar een dokter geraadpleegd

87 procent van de 15-jarigen gaat niet graag naar school

22 procent van de 15-jarigen ontmoet zijn vrienden na schooltijd

70 procent van de jongeren onderhoudt contact met vrienden via Facebook en Twitter

Meer dan een op de drie Vlaamse pubers vindt zichzelf dik en ongezond. De Vlaamse jeugd eet ook minder fruit en drinkt wekelijks meer bier dan buitenlandse leeftijdsgenoten. Dat blijkt uit een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die De Morgen en Het Laatste Nieuws inkeken.

De Vlaamse jongeren voelen zich vooral te dik, want slechts een op de tien is dat ook effectief.

Dat de Vlaamse jongeren zich toch ongezond voelen, hangt volgens de WHO samen met een gebrekkig contact met hun ouders. Alleen in Italië, Wallonië, Turkije en Frankrijk verlopen gesprekken tussen ouders en kinderen moeilijker dan in Vlaanderen.

Het gebrekkige contact zou er ook voor zorgen dat Vlaamse pubers ongezonder leven. Zo eten zij weinig fruit, bewegen zij te weinig en drinken ze meer. Bijna de helft heeft alcohol gedronken voor hun dertiende.

Slecht zelfbeeld

De Vlaamse jongeren vellen een hard oordeel over zichzelf. Van de 39 onderzochte landen doen slechts 4 het slechter. Opvallend is dat de Vlaamse jongeren, die volgens de resultaten een slecht zelfbeeld hebben, zichzelf wel gelukkig noemen.

Vlaamse jongeren spreken ook minder vaak fysiek af met leeftijdsgenoten, maar praten wel veel bij via sociale media. Ook dat veelvuldige internetgebruik zou er mee voor zorgen dat jongeren zich slecht voelen over hun gezondheid.

De jongeren gaan minder graag naar school, naarmate ze ouder worden. Bij de 11-jarigen vindt 37 procent de school nog ok, bij de 15-jarigen nog 13 procent.

Jeugdbeleid

In vergelijking met vier jaar geleden hebben die cijfers een forse duik genomen. In Nederland hebben de jongeren dan weer wel een positief beeld over hun eigen gezondheid en leefsituatie. De onderzoekers roepen de overheid op om dringend werk te maken van een beter, jeugdgericht beleid.

Voor de studie werden in Vlaanderen 4.180 jongeren ondervraagd door de vakgroep maatschappelijke gezondheidskunde van de Universiteit Gent. (EE)

Lees meer over:

Onze partners