Synthetische cannabis is stille moordenaar

Natuurlijke cannabis is niet te vergelijken met de synthetische variant 'spice'. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

In Groot-Brittannië zou de eerste vrouw ooit aan cannabisvergiftiging zijn overleden. Die vergiftiging zou een hartaanval hebben veroorzaakt. Toch is het bijna onmogelijk om een overdosis cannabis te nemen. Dat is echter wel het geval met de synthetische variant die steeds meer op de markt opduikt.

Recent overleed een Britse vrouw vermoedelijk aan de gevolgen van een cannabisvergiftiging. Bij de vrouw kon geen natuurlijke oorzaak voor het overlijden worden vastgesteld, zo schreef de Britse krant The Telegraph.

‘Overdosis cannabis onmogelijk’

“Ik denk niet dat het ooit in de geschiedenis is voorgevallen dat iemand door het gebruik van cannabis overleden is. Cannabisintoxicatie is zeker dodelijk, maar daarvoor moet iemand een derde van zijn gewicht in cannabis opnemen. Voor iemand van 50kg is dat tussen de 15 en 18kg in een korte periode. Dat terwijl 10 gram per dag voor zware gebruikers al heel wat is”, zegt Joep Oomen, vertegenwoordiger van de organisatie Trekt Uw Plant die ijvert voor legalisatie van cannabis.

Maar er is een steeds grotere opkomst van synthetische drugs die de wet omzeilen en de effecten van verboden substanties trachten te imiteren. Een voorbeeld van zo’n drug is synthetische cannabis of ‘spice’. Terwijl een overdosis van cannabis bijna onmogelijk is, kan volgens Oomen een overmatige hoeveelheid spice onder andere hallucinaties, hartkloppingen, psychotische aanvallen, paranoia, oververhitting en hartaanvallen veroorzaken.

In november publiceerde de Universiteit van Zuid-Florida een onderzoek in het magazine Neurology dat een duidelijk verband aantoont tussen synthetische cannabis en het risico op een beroerte. De studie wijst ook op een samenhang tussen de stijging van beroertes die werden toegeschreven aan cannabis en de stijging van het gebruik van de synthetische variant.

Legalisatie is oplossing

Synthetische cannabis komt voor in poedervorm, maar de chemicaliën worden ook vaak verwerkt in kruidenmengsels. De ingrediënten – zoals aceton en insecticiden – worden zelden op de verpakking vermeld. Vaak wordt de dodelijke synthetische cannabis verkeerdelijk verkocht als gewone weed of kopen gebruikers het bewust bij gebrek aan toegang tot marihuana. De moeilijkheid om aan marihuana te geraken ligt aan het feit dat het zowat overal illegaal is.

“Legalisatie van cannabis zou verdere verspreiding van schadelijke synthetische varianten kunnen ondermijnen. Spicegebruikers zoeken een legale oplossing voor het verbod op marihuana en kopen synthetische cannabis zelfs op het internet. Als cannabis legaal wordt, valt die noodzaak en die markt gewoon weg”, meent Oomen.

In de Verenigde Staten is het debat rond legalisatie weer opgeflakkerd. Maar volgens Oomen komt dat debat in België maar moeilijk op gang. “Er heerst een soort stilzwijgen. In het Antwerpen van Bart De Wever wordt een organisatie als de onze toch getolereerd. Maar politici zullen zich niet snel over het probleem uitspreken, omdat De Wever al een ‘war on drugs’ voert. Zeker voor de verkiezingen moeten we daar niks meer van verwachten.”

Niet met N-VA

Het werelddrugrapport van het VN-Bureau voor Drugs en Criminaliteit (UNODC) uit oktober 2013 toonde een stijging van het aantal synthetische drugs aan. Het aantal nieuwe psychoactieve substanties (NPS) of zogenaamde ‘designer drugs’ dat bij het UNODC werd gemeld is toegenomen van 166 in 2009 naar 251 midden-2012. Volgens het rapport was het de eerste keer dat het aantal NPS het totale aantal substanties onder internationale controle (234) oversteeg. Het grootste deel van de geïdentificeerde NPS bestond uit synthetische cannabis (23%).

“Als Amerika, het land dat zowat een pionier was in het drugsverbod, stilaan overgaat op legalisatie, zullen andere landen wel sneller volgen. Wat België betreft, denk ik dat bijvoorbeeld een tweede regering-Di Rupo meer kans op die evolutie biedt dan een regering met N-VA”, besluit Oomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content