Sport houdt uw hersenen fit

12/04/13 om 14:32 - Bijgewerkt om 14:32

Uit onderzoek blijkt dat lopen en krachttraining beter zijn voor het geheugen dan aerobics.

Sport houdt uw hersenen fit

Lopen en krachttraining zijn beter voor het geheugen dan aerobics. Dat blijkt uit een studie van de British Columbia Universiteit.

De onderzoekers lieten 86 vrouwen tussen de 70 en 80 jaar voor een periode van zes maanden gecontroleerd sporten in verschillende disciplines. Bij elk van deze vrouwen was er vooraf sprake van een verminderde cognitieve werking.

Na zes maanden bleken de vrouwen die aan loop- of krachttraining hadden gedaan, opmerkelijk beter te scoren op geheugentesten dan voordien. De vrouwen die zich toelegden op aerobic-oefeningen, scoorden opmerkelijk slechter.

Er waren ook onderlinge verschillen tussen de krachttrainers en de lopers. Beide sportgroepen zagen hun ruimtelijk geheugenvermogen aanzienlijk verbeteren maar enkel de lopers bleken ook vooruitgang te hebben geboekt in hun verbale geheugen. Dat geheugen stelt mensen in staat om woorden vlot te herinneren.

Professor Teresa Liu-Ambrose, die over het onderzoek getuigt op de website van het Duitse weekblad Der Spiegel, raadt wel aan om zowel aan krachttraining, lopen als aerobic te doen om je hersenen zo fit mogelijk te houden. "Elk type oefening richt zich op een ander deel van ons cognitief vermogen. Waarschijnlijk omdat elke oefening de aanmaak van een ander soort eiwit doet toenemen", aldus Liu-Ambrose. Al wil dat volgens de professor niet zeggen dat het verkeerd is om zich op één bepaalde sporttak te concentreren. "Sport houdt sowieso uw hersenen fit." (JS)

Lees meer over:

Onze partners