Reanimeren vraagt kracht

Wie met succes wil reanimeren, moet een goede fysieke conditie hebben. Het succes van de reanimaties hangt samen met de conditie van de reanimator.

Dominique Hansen, onderzoeker van het Hartcentrum van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, liet 15 ziekenhuismedewerkers los op een reanimatiepop. Vooral de reanimatiepogingen van de vrouwelijke medewerksters waren van een bedroevend lage kwaliteit.

Het doel van hartmassage bij reanimatie is de bloeddoorstroming en dus de zuurstofvoorziening in de hersenen langer op peil te houden. Dat kan alleen als het hart voldoende vaak stevig samengedrukt wordt. De internationale richtlijnen spreken van minstens 100 persingen per minuut, waarbij de borstkast telkens een 4 tot 5 centimeter ingedrukt wordt.

Uitgeput

Geen eenvoudige klus, weet iedereen die ooit een cursus reanimatie heeft gevolgd. Volgens het onderzoek van Dominique Hansen hangt het succes van de reanimaties samen met de conditie van de reanimator. Hoe beter die getraind is, hoe langer en beter de hartmassage volgehouden en vooral correct uitgevoerd werd.

Sommige ziekenhuismedewerkers raakten al binnen 1 minuut uitgeput en de kwaliteit van hun hartmassage ging daarbij stevig achteruit. Bij hen werden hartslagen opgetekend van 93% van hun maximale hartfrequentie. Dat houdt niemand lang vol.

Kracht in de armen en het bovenlichaam is ook belangrijk, maar pas na 5 minuten reanimeren. Omdat reddingswerkers elkaar meestal om de 2 minuten afwisselen, is dit minder cruciaal. JE (Bron: Bodytalk nr.59)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content