Psychologen willen 'meer geld voor praten dan voor pillen'

24/02/14 om 13:33 - Bijgewerkt om 14:08

Om het aantal depressies terug te dringen wil de Belgische Federatie van Psychologen dat psychologische behandelingen betaalbaarder worden.

Psychologen willen 'meer geld voor praten dan voor pillen'

Antidepressiva © Belga

"Er moet geïnvesteerd worden in psychologische behandelingen om de trend te keren van het stijgende aantal Belgen met een depressie", zegt de Belgische Federatie van Psychologen.

Eerder schreven de Sudpresse-kranten, op basis van cijfers van het Riziv, dat ruim 1,3 miljoen Belgen in behandeling zijn voor depressies. Op tien jaar tijd is de consumptie van antidepressiva met 50 procent gestegen. De federatie heeft het over "onthutsende cijfers", maar zegt dat ze niet verrast is.

Volgens Koen Lowet, sectorverantwoordelijke klinische psychologie, zijn de cijfers van het Riziv een onderschatting, omdat ze alleen cijfers heeft via erkende zorgverstrekkers of voorzieningen.

Financiële drempel

"Klinisch psychologen zullen pas vanaf 2016 erkend worden", zegt Lowet. "Psychosociale behandelingen worden nog niet terugbetaald, waardoor men niet weet hoeveel patiënten behandeld worden door klinisch psychologen. In ieder geval zijn het er te weinig: er zijn nog te veel drempels."

De federatie wijst op de onbekendheid met de psycholoog. "Men spreekt wel van antidepressiva, huisartsen en psychiaters, maar niet over psychologen", aldus Lowet. En er is de financiële drempel. Een consult kost gemiddeld 60 euro, wat te duur is voor veel mensen.

"Toch is de prijs in België nog erg laag in vergelijking met onze buurlanden", zegt Lowet. De overheid moet die drempels wegnemen, meent de federatie. Dat de ziekteverzekering daarmee een hartinfarct zou krijgen, spreekt Lowet tegen. "We spenderen ons budget nu verkeerd door massaal veel uit te geven aan psychofarmaca, dure ziekenhuisopnames en langdurig werkverzuim. Als psychologische behandelingen betaalbaarder worden, kunnen die andere kosten dalen."

Kinderen

Volgens de kranten van Sudpresse waren tijdens de eerste acht maanden van 2013 1.352.378 mensen in behandeling voor problemen van depressie. Het gaat om 12,1 procent van de bevolking.

Zelfs kinderen kampen met een depressie. Uit de cijfers blijkt dat 4.105 patiëntjes tussen 0 en 10 jaar oud al in behandeling zijn voor depressie. Een andere vaststelling is dat vrouwen in België vaker met depressie kampen dan mannen. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners