Poliovirus neemt weer toe, gevaar op internationale besmetting dreigt

05/05/14 om 15:37 - Bijgewerkt om 15:43

Het poliovirus is aan een nieuwe opmars bezig in onder meer Pakistan, Kameroen en Syrië. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt daarom voor de gevaren van een internationale verspreiding van het virus.

Poliovirus neemt weer toe, gevaar op internationale besmetting dreigt

Een Afghaans kind krijgt een vaccinatie tegen het poliovirus toegediend. © Reuters

Het poliovirus, ofwel kinderverlamming, duikt weer sterk op in Pakistan, Kameroen en Syrië. In 2012 was het virus bijna volledig uitgeroeid met een jaarcijfer van 223 gevallen, een absoluut laagterecord. In 2013 sprong dat cijfer omhoog naar 417 en met die stijging maakt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zich grote zorgen, dat meldt BBC.

Conflicten bemoeilijken vaccinatieprogramma

De reden voor de plotse heropkomst van het poliovirus ligt bij de talloze conflicten die zich wereldwijd afspelen. De onrusten in landen als Pakistan, Kameroen, Syrië, Afghanistan en Nigeria zorgen ervoor dat de globale vaccinatiecampagne bemoeilijkt wordt. "De conflicten maken het erg moeilijk om tot bij de kinderen te raken die gevaccineerd moeten worden, we hebben er meer moeite mee dan gehoopt", zegt David Heymann, professor aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Doordat mensen moeilijk ingeënt raken, bestaat de kans dat het poliovirus zich internationaal verspreidt wanneer besmette mensen naar andere landen reizen. De Wereldgezondheidsorganisatie roept de gevarenlanden daarom op tot het vaccineren van de burgers alvorens ze naar het buitenland te laten reizen om zo verdere besmetting te voorkomen.

Stijging van 60 procent in Pakistan

In Afghanistan en Nigeria is het aantal polio-gevallen op een half jaar tijd gehalveerd maar in Pakistan is dat cijfer over dezelfde periode net met 60 procent gestegen. Vooral geruchten liggen aan de basis van het falen van de vaccinatiecampagne, aldus Heymann. "Bij elke vorm van twijfel over het vaccinatieprogramma ontstaan er geruchten, in Pakistan is dat nu het geval", legt hij uit. Zo zou het vaccin onvruchtbaarheid veroorzaken en zorgde het gerucht dat de U.S. Intelligence Agency een vals vaccinatieprogramma had opgestart in haar zoektocht naar Osama Bin Laden voor een moeizame immunisatie.

Het poliovirus verspreidt zich via de ontlasting en valt het zenuwstelsel onmiddellijk aan waardoor binnen enkele uren al tekenen van verlamming kunnen optreden, met zelfs de dood tot gevolg. Er is geen genezing mogelijk, enkel een preventieve vaccinatie kan helpen. Sinds 1988 is de wereld grotendeels poliovrij met behulp van de wereldwijde vaccinatiecampagne, gesteund door Bill en Melinda Gates. In maart dit jaar werd de regio Zuidoost-Azië zelfs poliovrij verklaard, wat garant stond voor een historische mijlpaal in de strijd tegen kinderverlamming. Een positieve tendens die nu dus verstoord dreigt te worden. (KVW)

Onze partners