Mijlpaal: Zuidoost-Azië is officieel poliovrij

27/03/14 om 14:47 - Bijgewerkt om 14:47

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de regio Zuidoost-Azië vrij van polio verklaard. Een historische mijlpaal in de strijd tegen het dodelijke virus: het betekent dat 80 procent van de wereldbevolking nu in poliovrij gebied woont.

Mijlpaal: Zuidoost-Azië is officieel poliovrij

Kinderen in Afghanistan © AFP

'Een onafhankelijk panel van 11 experten is tot de conclusie gekomen dat alle 11 landen in de WHO-regio Zuidoost-Azië poliovrij zijn', luidt het in een persbericht.

India

Het gaat om Bangladesh, Bhutan, Zuid-Korea, India, Indonesië, de Malediven, Myanmar, Nepal, Sri Lanka, Thailand en Oost-Timor - samen goed voor een kwart van de wereldbevolking.

Om poliovrij te worden verklaard moet een regio onder andere drie jaar zonder geval van de ziekte zijn. In India is dat sinds januari van dit jaar zo. Sri Lanka, de Malediven en Bhutan zijn al meer dan 15 jaar poliovrij.

Belangrijke stap voorwaarts

Zuid-Oost Azië is de vierde van de zes WHO-regio's in de wereld die poliovrij wordt verklaard. Dat is een belangrijke stap in de strijd om de wereldwijde uitroeiing van polio: 80 procent van de wereldbevolking woont nu in een poliovrije regio.

In Afghanistan, Pakistan en Nigeria is polio nog steeds endemisch en ook in oorlogsgebieden als Syrië en Somalië worden nieuwe ernstige uitbraken gesignaleerd. De WHO heeft zich tot doel gesteld om polio tegen 2018 uit de wereld te krijgen.

'Oorlog nog niet voorbij'

'Een belangrijke veldslag is gewonnen, maar de oorlog is nog niet voorbij', zegt Marc van Ranst, viroloog aan de KU Leuven en Belgisch Griepcommissaris, aan Belga. 'Het blijft een precaire situatie, als je weet dat polio nog voorkomt in naburige landen in de regio als Pakistan en Afghanistan.'

'In Afghanistan schieten de talibanstrijders nog op vaccinatoren. Dat doen ze onder meer omdat Amerikaanse militairen zich destijds als vaccinatoren hebben uitgegeven om Osama bin Laden op te sporen.'

Verlamming

Polio of kinderverlamming wordt veroorzaakt door het poliovirus en treft vooral kinderen onder de vijf jaar. Het virus wordt overgedragen via besmet water en voedsel en kan het zenuwstelsel beschadigen met kans op verlamming.

Lees meer over:

Onze partners