Syrische polio-uitbraak bedreigt Europa

08/11/13 om 10:13 - Bijgewerkt om 10:13

De terugkeer van polio in Syrië kan een gevaar betekenen voor Europa. Dat stellen Duitse wetenschappers in het medische tijdschrift The Lancet.

Syrische polio-uitbraak bedreigt Europa

Vaccinatie tegen polio © Reuters

Voor het eerst in 14 jaar steekt het poliovirus opnieuw de kop op in het door een burgeroorlog getroffen Syrië. Doordat Syriërs het geweld in eigen land ontvluchten, bestaat het gevaar dat het virus zich opnieuw zal verspreiden in Europa.

Volgens twee Duitse wetenschappers, Martin Eichner en Stefan Brockmann, kunnen de vaccinaties die in Europa voorhanden zijn, mensen slechts gedeeltelijk beschermen. Dat schrijft het medische tijdschrift The Lancet.

De polio-inenting beschermt wel tegen het krijgen van de ziekte, maar niet tegen het dragen van het virus zelf. Zo kunnen personen onbewust drager zijn, zonder ziek te worden, en het virus doorgeven.

Pakistan

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde eerder al dat de uitbraak in Syrië een gevaar vormt voor miljoenen kinderen in het Midden-Oosten. De ziekte is waarschijnlijk verspreid vanuit Pakistan, een van de drie landen op de wereld waar polio nog steeds aanwezig is. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners