Parkinsonpil als afkickmiddel voor cocaïne?

07/04/14 om 09:24 - Bijgewerkt om 09:24

Een medicijn dat gebruikt wordt bij de behandeling van de ziekte van Parkinson, kan mogelijk ook cocaïneverslaafden helpen bij het afkicken

Parkinsonpil als afkickmiddel voor cocaïne?

© Thinkstock

Uit onderzoek bij ratten is gebleken dat het middel kan voorkomen dat deze dieren verslaafd raken aan de drug. En als ze al verslaafd zijn wordt dit minder, blijkt uit het onderzoek dat in de VS gevoerd werd onder leiding van Ingo Willuhn van de afdeling psychiatrie van het Amsterdamse ziekenhuis AMC.

De ratten konden enige uren per dag onbeperkt cocaïne krijgen. De meeste dieren gingen meer gebruiken, maar de dieren die het middel Levodopa toegediend kregen juist minder.

Het medicijn, zo was al bekend bij Parkinson-patiënten, produceert in de hersens meer dopamine, een stof die belangrijk is voor het beloningssysteem. Bij ratten die het middel Levodopa niet gebruikten, komt steeds minder dopamine vrij, waardoor de behoefte aan cocaïne stijgt.

Volgens Willuhn is er belangstelling uit de klinische hoek de bevinding te testen bij menselijke cocaïneverlaafden. (Belga/TE)

Onze partners