Overlevingsresultaten kanker in Vlaanderen in tien jaar tijd verbeterd

20/12/12 om 21:00 - Bijgewerkt om 21:00

In tien jaar tijd is in Vlaanderen het aantal mensen dat kanker heeft en vijf jaar na de diagnose nog in leven is, gestegen.

In tien jaar tijd is in Vlaanderen het aantal mensen dat kanker heeft en vijf jaar na de diagnose nog in leven is, gestegen. Dat meldt de Stichting Kankerregister in een persbericht. De "5-jaarsoverleving" voor alle kankers is bij mannen gestegen van 55 naar 61 procent en bij vrouwen van 65 naar 68 procent. De redenen voor de betere resultaten zijn de toename van vroegtijdige diagnoses, de screeningsprogramma's voor borst-, baarmoederhals- en dikkedarmkanker, de verbetering van de diagnostische technieken, de meer effectieve behandelingen en de behandelingsstrategieën.

Stichting Kankerregister vergeleek de resultaten van de 5-jaarsoverleving van 1999 tot 2003 met die van 2004 tot 2008. De resultaten werden gepubliceerd in "Cancer Survival in Belgium". Het is de eerste keer dat de overlevingscijfers gepubliceerd worden. "Bij sommige types kanker, zoals slokdarmkanker, kunnen we stellen dat in de meeste gevallen de tumor na vijf jaar gestabiliseerd is", legt dokter Liesbet Van Eycken, de directeur van de Stichting Kankerregister, uit. "Daarom rekenen we de overlevingskansen uit na vijf jaar."

Mannen en vrouwen

In de publicatie staat ook dat vijf jaar na de diagnose van kanker in België 59 procent van de mannen en 68 procent van de vrouwen nog in leven is. "De reden dat er minder mannen vijf jaar na de diagnose nog leven, is dat mannen en vrouwen met andere types tumoren te maken krijgen", aldus Liesbet Van Eycken. "Zo krijgen veel meer mannen longkanker, een type kanker waarbij de overlevingskansen veel kleiner zijn dan bij bijvoorbeeld borstkanker."

De overlevingskansen hangen dus sterk af van het type kanker. Zo geven long-, longvlies- en pancreaskanker een lage kans op 5-jaarsoverleving, terwijl mensen met melanoma-, prostaat-, borst-, teelbal- of schildklierkanker een grote kans hebben om vijf jaar te overleven.

Ontdekking

Bovendien hangt de overlevingskans van de patiënt af van hoe vroeg de tumor wordt ontdekt en behandeld. "De resultaten voor het maligne melanoma (huidkanker) illustreren dit goed", luidt het in het persbericht. "Als deze tumor bij een vrouw in stadium 1 ontdekt wordt, is de 5-jaarsoverlevingskans bijna 100 procent. Voor stadium 4 is die slechts 28 procent." (Belga/INM)

Onze partners