Onderzoekers ontdekken nieuwe strategie om bacteriële infecties te bestrijden

© Thinkstock

Twee onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) hebben een chemische stof geïdentificeerd met potentieel als nieuw geneesmiddel tegen bacteriële infecties, zoals urineweginfecties.

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) hebben een chemische stof geïdentificeerd met potentieel als nieuw geneesmiddel tegen bacteriële infecties, meer bepaald tegen urineweginfecties. In tegenstelling tot de gangbare antibiotica leidt dit kandidaat-geneesmiddel niet tot de vernietiging, maar tot de ontwapening van de ziekteverwekkende bacterie, zo meldt de universiteit.

Steeds meer bacteriën ontwikkelen antibioticaresistentie en dat vormt een grote uitdaging in de strijd tegen bacteriële infecties. Alvin Lo en Han Remaut van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) identificeerden een chemische stof met potentieel als nieuw geneesmiddel tegen bacteriële infecties. Deze nieuwe strategie heeft als voordeel dat het de andere (nuttige) bacteriën ongemoeid laat en dat er minder kans bestaat op de ontwikkeling en onderlinge verspreiding van resistentie door bacteriën.

Urineweginfectie

Veel ziekteverwekkende bacteriën hechten zich vast aan een cel vooraleer ze die kunnen infecteren. De onderzoeksgroep onder leiding van Han Remaut legt zich toe op een nieuwe benadering in de bestrijding van infecties, welke erin bestaat om deze cruciale stap in het infectieproces te beletten en zo de bacterie te ontwapenen.

In dit geval waren de pijlen gericht op de bacterie die instaat voor zowat 80 procent van de urineweginfecties: de uropathogene E.coli. Om te voorkomen dat ze weggespoeld worden door urine, hechten de E. coli-bacteriën zich vast met behulp van haarvormige structuren, “type 1 pili”.

Voedselvergiftiging

De onderzoekers gingen op zoek naar chemische moleculen die de pili-vorming kunnen tegenwerken. Ze vonden een component en als test stelden ze E. coli-bacteriën bloot aan deze component, waardoor de bacteriën niet meer in staat waren om pili aan te maken. Deze “kale” bacteriën konden zich niet langer vasthechten aan hun gastheer.

E.coli is niet de enige ziekteverwekkende bacterie die dit mechanisme gebruikt om zich vast te hechten, zegt Remaut. “Als bij verder onderzoek blijkt dat onze molecule inderdaad efficiënt is in de bestrijding van urineweginfecties, kunnen we deze strategie ook inzetten in de strijd tegen andere infectieziekten, zoals voedselvergiftiging of reizigersdiarree. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content