Lichaamstaal is beter dan gezichtsexpressie

07/01/13 om 11:11 - Bijgewerkt om 11:11

Wanneer we sterk geëmotioneerd zijn, zegt een lichaam meer dan een gelaat.

Lichaamstaal is beter dan gezichtsexpressie

© Reuters

Hoe hard we ook ons best doen om het te vermijden, bij sterke emoties stralen we informatie uit. Iemand kan het moeilijk wegsteken dat hij of zij het groot lot gewonnen heeft, of alles verloren heeft op de beurs.

Maar anders dan tot dusver gedacht werd, speelt de lichaamstaal daarbij een grotere rol dan de gelaatsexpressie. Wij hebben de neiging te denken dat een gezicht boekdelen spreekt, omdat we ons bij een ontmoeting bij voorkeur op iemands gelaat concentreren.

In het topvakblad Science verscheen echter een analyse die dat idee-fixe tegenspreekt. Proefpersonen kregen in verschillende settings foto's van tennisspelers te zien die net een belangrijk punt gewonnen of verloren hadden.

Als ze alleen een hoofd te zien kregen, was de kans dat ze de emotie correct inschatten, maar een klein beetje hoger dan gebaseerd op toeval. Als ze een gans lichaam voor zich kregen, deden ze het heel wat beter.

De ironie wil wel dat ze zelfs in dat laatste geval dachten dat ze zich bij hun oordeel op de expressies van het gezicht baseerden. Maar zelfs met een lichaam zonder kop deden ze het beter dan wanneer ze alleen een hoofd te zien kregen.

De finale doorbraak volgde nadat wetenschappers hoofden met positieve emoties op lichamen met negatieve emoties (en omgekeerd) plakten. In hun oordeel volgden de deelnemers meestal de lichaamstaal. (DD)

Lees meer over:

Onze partners