Frankrijk controleert aankomende vluchten uit ebolagebied

15/10/14 om 21:51 - Bijgewerkt om 21:51

Frankrijk gaat een sanitaire controle installeren voor vluchten die afkomstig zijn uit het gebied getroffen door ebola.

Frankrijk controleert aankomende vluchten uit ebolagebied

© AFP

De Franse mededeling kwam er na een videoconferentie met de Amerikaanse president Barack Obama, de Duitse kanselier Angela Merkel en de Britse en Italiaanse staatshoofden David Cameron en Matteo Renzi.

De Amerikaanse president zegde bovendien een reis naar New Jersey en Connecticut af om in het Witte Huis samen te zitten met het team dat een eventuele ebola-uitbraak in de VS in goede banen moet leiden. Dat gebeurde enkele uren nadat een tweede Texaanse verpleegster positief getest had op het virus. De verpleegster van het Texas Health Presbyterian Ziekenhuis in Dallas stond in voor de verzorging van ebolapatiënt Thomas Eric Duncan, de Liberiaan die vorige week aan het virus overleed. De verpleegster stelde dinsdag koorts vast bij zichzelf, meldde dit aan het ziekenhuis en werd meteen geïsoleerd. Vorige week werd ook al een 26-jarige verpleegster in quarantaine geplaatst, nadat ze het virus opliep.

De tweede verpleegster nam dinsdag nog een binnenlandse vlucht en nu heeft het Amerikaanse Center For Disease Control (CDC) gevraagd aan de passagiers van die vlucht om zich te melden. Het CDC noemt het tweede geval "onrustwekkend" en bereidt zich voor op eventuele bijkomende gevallen in de komende dagen.

Nieuwe balans

Het ebolavirus heeft al aan 4.493 mensen het leven gekost op 8.997 gevallen die in zeven landen werden vastgesteld. Dat blijkt uit een nieuwe balans van de Wereldgezondheidsorganisatie. De getroffen landen zijn Liberia, Sierra Leone, Guinee, Nigeria, Senegal, Spanje en de VS.

De epidemie, de ergste sinds het virus in 1976 werd geïdentificeerd, brak eind vorig jaar uit in het West-Afrikaanse Guinee. De meeste dodelijke slachtoffers vielen in West-Afrika, met 2.458 doden in Liberia, 1.183 in Sierra Leone en 843 doden in Guinee. Het verzorgende personeel krijgt het zwaar te verduren, met 236 doden.

Ook het noordwesten van de Democratische Republiek Congo is getroffen door een ebola-epidemie, maar die zou geen verband houden met de West-Afrikaanse. In Congo zijn volgens een laatste balans die dateert van 7 oktober 43 mensen om het leven gekomen op 71 gevallen. Het eerste geval daar werd vastgesteld begin augustus dit jaar. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners