Een hartaanval? Bel zelf de ambulance!

Wie zelf de hulpdiensten contacteert, verbetert zijn overlevingskansen bij een hartaanval, volgens een recente Deense studie. Want je wordt sneller en beter behandeld.

Het grote probleem bij hartaanvallen is het te laat starten van de behandeling. Het is een complex probleem, waarvoor we niemand met de vinger mogen wijzen, maar de verschillende betrokken partijen kunnen allemaal wel hun deeltje bijdragen om de hulp te verbeteren.

In de eerste plaats de getroffen mensen zelf. Vaak reageren ze veel te traag, vooral omdat ze de symptomen niet herkennen.

Welke klachten?

Veel mensen denken dat ze bij een hartaanval pijn zullen voelen aan hun hart, maar dat is slechts zelden het geval. Veel mensen denken zelfs dat ze een indigestie hebben of teveel gegeten. Dat overkomt zelfs artsen, die daardoor net als veel van hun patiënten ook veel te laat aan de alarmbel trekken.

De belangrijkste symptomen zijn de volgende:

druk op de borst: een hevige, zware, heftige drukkende pijn midden op de borst;

deze pijn straalt mogelijk uit naar kaken en armen, vooral de linkerarm;

pijn in de schouders of tussen de schouderbladen;

wit wegtrekken en hevig transpireren, zweten;

duizeligheid, misselijkheid en soms braken;

kortademigheid;

angst en in sommige gevallen doodsangst;

kort verlies van bewustzijn zonder dat te voelen aankomen;

rusteloosheid.

Vrouwen voelen zich soms al enkele weken tevoren ongebruikelijk fel vermoeid of hebben soms last van slaapstoornissen en kortademigheid. Wanneer zulke klachten relatief abrupt opduiken en aanhouden, doen ze er dus goed aan hun arts te contacteren met de expliciete vraag om hun klachten ernstig te nemen, wat vaak niet gebeurt.

Bellen, liever te vroeg dan te laat Mensen met klachten die op een hartinfarct wijzen en zelf de hulpdiensten bellen, worden volgens een recente Deense studie sneller geholpen, waardoor hun overlevingskansen sterk verbeteren. Dat komt onder meer omdat de hulpdiensten de ernst van de klachten beter in kunnen schatten, onder meer door er aan de telefoon al naar te vragen.

Vervolgens wordt er vaak een gespecialiseerd team uitgezonden, dat voorzien is om hartproblemen adequaat aan te pakken. Dit team kan de toestand vervolgens ook beter beoordelen en zorgen dat de patiënt zo snel mogelijk naar het beste opvangcentrum gestuurd wordt.

Hoe sneller een hartaanval behandeld kan worden, hoe minder schade de hartspier oploopt en hoe beter de vooruitzichten. Niet alleen op overleving, maar ook voor de kwaliteit van het leven nadien.

Het is volgens de Denen geen goed idee om eerst nog de lokale gezondheidszorg te contacteren omdat er dan nodeloos tijd kan verloren gaan. Hoe sneller het gespecialiseerde ambulanceteam ter plaatse is, hoe beter.

Jan Etienne, Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content