‘Duimzuigers en nagelbijters hebben minder allergieën’

© iStock

Kinderen die op hun duim zuigen of op hun nagels bijten, hebben minder kans om een allergie te ontwikkelen, zo blijkt uit een studie.

In het wetenschappelijk vakblad Pediatrics verwijzen Nieuw-Zeelandse wetenschappers naar de ‘hygiëne-hypothese’, namelijk de these die zegt dat de blootstelling aan sommige bacteriën op jonge leeftijd het immuunsysteem van het lichaam kan versterken. Duimzuigen en nagelbijten blijkt sommige allergieën bij 1.000 proefpersonen, die in Nieuw-Zeeland periodisch tussen de leeftijd van 5 en 32 jaar werden onderzocht, te kunnen voorkomen. De gewoonte heeft echter geen invloed op zowel astma als hooikoorts.

Het duimzuigen en nagelbijten werden onderzocht en geregistreerd op de leeftijden van 5, 7, 9 en 11 jaar en tussen de leeftijd van 13 en 32 jaar werd ook op verschillende allergieën getest.

Niet aan te raden

Zowat een derde van de kinderen zoog regelmatig op de duim of beet op de nagels. Die kinderen bleken opvallend minder aan allergieën te lijden op de leeftijd van 13 jaar. Zo hadden ze een derde minder kans op huisstofmijt- of kattenallergie dan de kinderen die die gewoontes niet hadden.

De bescherming lijkt te duren tot de volwassen leeftijd, aldus onderzoekers van de University of Otago in het Nieuw-Zeelandse Dunedin.

‘We raden deze gewoontes zeker niet aan’, zegt mede-onderzoeker Malcolm Sears van de Canadese McMaster University. ‘Toch merken we dat er een positieve kant aan is.’

Ook het hebben van huisdieren, broers en zussen en op een boerderij wonen zijn omgevingsfactoren die mogelijk een rol spelen in de ontwikkeling van allergieën.

(TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content