'Dik zijn is niet altijd ongezond'

15/07/14 om 20:07 - Bijgewerkt om 20:07

Dikke mensen zijn niet altijd ongezond. Mensen met fors overgewicht, lopen niet sowieso meer kans op diabetes of een andere aandoening, schrijft een Oostenrijkse studie.

'Dik zijn is niet altijd ongezond'

Vrouw met overgewicht © Istock

Doorgaans hebben dikke mensen meer kans op diabetes, hart- en vaatzieken en andere aandoeningen. Maar dat hoeft niet zo te zijn, sommige mensen die te veel wegen zijn best gezond. Tot die conclusie kwamen Oostenrijkse onderzoekers. Eén enzym in het weefsel maakt volgens hen het verschil tussen ziek en gezond, schrijven ze in het vakblad Cell.

De wetenschappers verbonden aan de Universiteit van Wenen ondervonden dat één op vier dikke mensen gezondheid blijft. Dat zou komen door de enzym HO-1. Deze stof in ons afweersysteem zorgt ervoor dat mensen ziek worden. Simpelweg: hoe meer van dit enzym, hoe ongezonder.

Tot voor kort dachten wetenschappers dat HO-1 een ontstekingsremmend effect had. Maar nu blijkt dus dat het net ontstekingsreacties in de hand werkt, zoals diabetes type 2 en anderen ziektes.

Deze ontdekking is belangrijk, want op termijn zou er dus gewerkt kunnen worden naar geneesmiddelen die op het enzym inwerken, zodat dikke mensen gezond kunnen blijven. (AVE)

Onze partners