Bloedtest spoort alzheimer vroegtijdig op

© Lies Willaert
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Een bloedtest kan met 90 procent zekerheid uitmaken of een gezond persoon binnen de drie jaar alzheimer zal ontwikkelen.

Amerikaanse wetenschappers hebben een prototype klaar van een bloedtest die drie jaar op voorhand kan aantonen of een gezond persoon de ziekte van Alzheimer zal ontwikkelen. Het testresultaat is voor 90 procent accuraat.

Lipiden als verklikkers

De wetenschappers startten het onderzoek door bloedstalen te nemen van 525 gezonde vrijwilligers met een leeftijd van 70 en ouder. Drie jaar later onderzochten ze een groep van 53 vrijwilligers die symptomen van vroege alzheimer of een andere geheugenaandoening vertoonden.

De bloedstalen van die laatste groep werden vergeleken met de stalen van 53 gezonde vrijwilligers om het verschil op te sporen.

Daaruit leidden de wetenschappers tien lipide proteïnen af als verklikkers van de ziekte. De lipiden blijken gemetaboliseerde residuen van hersencelmembranen te zijn. Het doel van de nieuwe bloedtest is het opsporen van die tien soorten vetproteïnen of lipiden om zo de ziekte te voorspellen.

Medicatie in vroeger stadium

Patiënten, familie en dokters kunnen dankzij de nieuwe test de aanpak van de ziekte bijsturen door op tijd beslissingen te nemen over de zorg voor alzheimerpatiënten. Maar de bloedtest kan ook de pogingen bevorderen die ondernomen worden om de ziekte te bestrijden, schrijven de auteurs van het onderzoek dat in het magazine Nature Medicine verscheen.

“Pogingen om medicatie voor alzheimer te ontwikkelen, hebben in het verleden waarschijnlijk gefaald omdat ze getest worden wanneer de ziekte al te ver gevorderd is”, meent Howard Federoff, professor neurologie aan het medische centrum van de universiteit van Georgetown in Washington. De behandelingen zouden meer kans hebben om de ziekte te vertragen of terug te draaien als ze getest worden in een veel vroeger stadium.

115 miljoen patiënten in 2050

De ziekte van Alzheimer wordt veroorzaakt door giftige proteïnen die hersencellen vernietigen. Tot nu toe bestaat er geen genezing voor de fatale ziekte.

Ongeveer 35 miljoen mensen wereldwijd lijden aan de ziekte. Maar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat het aantal tot 115 miljoen zou kunnen stijgen tegen 2050.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content