5 dagelijkse handelingen die u minder intelligent maken

Google © Istock

Volgende keer misschien toch maar wat beter nadenken vooraleer u een suikerrijke koek verorbert of uw mail checkt tijdens het televisiekijken.

1. Verzadigde vetten en suikers

Het veelvuldig eten van vet- en suikerrijke voeding beschadigt onze cognitieve vermogens. Vooral de flexibiliteit om je emotioneel aan te passen aan verschillende situaties zou door deze voeding sneller verstoord raken, stelt wetenschapster Kathy Magnusson. Bij suikerrijke voeding vermindert daarbovenop ook het leervermogen.

‘We weten al langer dat te vet en te suikerrijk eten schadelijk is. Nu blijkt dat vet- en suikerrijke voeding ook de bacteriële systemen verandert, wat een negatieve invloed heeft op de hersenen’, aldus Magnusson.

2. Googlen

Door het internet verwarren mensen steeds vaker hun eigen kennis met die van externe bronnen

Door dingen op te zoeken op het internet voelen mensen zich slimmer dan ze eigenlijk zijn. ‘Het doet er zelfs niet toe dat mensen vaak niet het antwoord vinden op de vraag die ze willen beantwoorden’, stelt onderzoeker Matthew Fisher.

‘Het internet is zo’n machtig instrument, het lijkt wel alle uiteenlopende informatie te bevatten. Daardoor verwarren mensen tegenwoordig hun eigen kennis met die van externe bronnen.’

3. Multitasking met verschillende multimedia

Wie computers, smartphones en andere media tegelijkertijd gebruikt, loopt het risico om bepaalde structuren in het brein te laten krimpen.

De Boule de New York is een kruising tussen een croissant en een opgevulde donut.
De Boule de New York is een kruising tussen een croissant en een opgevulde donut.© Boule de NY

Bij proefpersonen die aangaven dat ze geregeld meerdere mediatoestelen tegelijkertijd gebruiken, had de grijze stof in de cortex cingularis anterior (in het brein) een lagere dichtheid. Het is net dat deel van onze hersenen dat verantwoordelijk is voor de cognitieve en emotionele controlefuncties.

4. Suiker beschadigt geheugen

Uit een onderzoek van het University Medical Center in New York blijkt dat glucose een belangrijke hersenfunctie aantast. Mensen met een trager suikermetabolisme lijden namelijk sneller aan geheugenverlies. Al moet hier wel een kanttekening bij worden gemaakt: het suikermetabolisme hangt samen met leeftijd. Hoe ouder, hoe trager die sowieso werkt.

5. Slaapgebrek leidt tot valse herinneringen

Slaaptekort leidt niet enkel tot een lange, vermoeiende dag nadien. Het wordt ook gelinkt aan het creëren van valse herinneringen. De universiteit van Californië onderzocht 193 proefpersonen. Wie slechts vijf of minder uren geslapen had in een nacht, zei heel wat vaker een nieuwsvideo gezien te hebben, terwijl dat helemaal niet het geval was.

De onderzoekers besluiten dat hun bevindingen aantonen dat er geen totale slaapdeprivatie nodig is om valse herinneringen aan te maken. Slechts enkele uren slaap missen is voldoende. (AVE)

Bron: Spring.uk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content