Tom Lanoye gelooft niet in Republiek Vlaanderen

27/12/10 om 10:45 - Bijgewerkt om 10:45

"Ik hoop en ik denk dat de Vlaamse nationalisten zullen bewijzen dat de Republiek Vlaanderen naadloos zal lijken op België", zo heeft de Belgische auteur Tom Lanoye gezegd in een uitgebreid interview in het NOS Radio 1 Journaal.

"Vlaanderen is vadsig en overmoedig, zoals de bevrijde slaaf die een potje geld heeft bijeengespaard", zo zei de auteur.

In verband met het feit dat België nog geen regering heeft na de verkiezingen van juni, noemde Lanoye het Vlaams nationalisme, uitgedragen door de N-VA van Bart De Wever, het kernprobleem: "Het is democratisch nationalisme, maar ook een nationalistische zweeppartij die intern aarzelt of ze de macht wil bekleden en als ze dat niet doet bewijzen dat de Belgische structuur niet meer werkt. Het is een democratisch deficit in de federale structuur en de nationalisten zullen nooit toestaan dat zich dat herstelt".

Volgens de auteur is de Belgische scheiding al georganiseerd in opeenvolgende staatshervormingen. "Het is een soort splijtzwam die de gemeenschappen uit elkaar drijft en wat hoe langer hoe meer voedsel geeft aan de nationalisten om de Belgische structuur af te schaffen."

Lanoye noemde tegenover de NOS België "de verklikkerlamp van Europa": "Als België er werkelijk niet meer in slaagt te functioneren, als men inderdaad zegt: 'Het is onmogelijk om samen te werken met verschillende culturen, talen, uitgangspunten, politieke grondstromen", wat zegt dat dan over het Europese project? "

Bron: Belga

Lees meer over:

Onze partners