Svetlana Aleksijevitsj in polepositie voor Nobelprijs Literatuur (Cees Nooteboom op plaats 13)

Cees Nooteboom. © Belga

De Wit-Russische onderzoeksjournaliste Svetlana Aleksijevitsj maakt volgens gokkantoor Ladbrokes het meeste kans op de Nobelprijs Literatuur die donderdagmiddag om 13u traditioneel wordt bekend gemaakt.

Het is weer die tijd van het jaar: Nobelprijsweek. Donderdag wordt dus bekend gemaakt wie na de Franse schrijver Patrick Modiano verleden jaar straks als Nobelprijswinnaar Literatuur 2015 zomaar eventjes 855.000 euro mag bijschrijven op zijn – of waarschijnlijk haar – bankrekening. Gokkantoor Ladbrokes tipt op de 67-jarige Wit-Russische journaliste-schrijfster Svetlana Aleksijevitsj als winnares voor deze editie met 5/1. Op de tweede plaats staat de eeuwige Japanse kanshebber Haruki Murakami, samen met de Keniaanse auteur Ngugi Wa Thiong’o tegen 6/1.

Shortlist van 5 gegadigden

Elk jaar zijn het steeds weer dezelfde namen die rondzingen in het Nobelprijscircuit. En dat heeft alles te maken met de stemprocedure. Het selectiecomité gaf in februari van dit jaar de groslijst mee van 198 namen die in april werd uitgedund tot een longlist van maximaal 20 schrijvers. In mei volgde een shortlist van 5 gegadigden en daarmee gaat het comité dan aan de slag. Er worden leesverslagen opgemaakt en die worden vervolgens bediscussieerd om begin oktober tot de uiteindelijke winnaar te leiden.

Verleden jaar was de Franse schrijver Patrick Modiano aan het feest als Nobelprijswinnaar Literatuur.
Verleden jaar was de Franse schrijver Patrick Modiano aan het feest als Nobelprijswinnaar Literatuur.© BELGAIMAGE

De longlist van 20 namen en de shortlist van 5 genomineerden worden in eerste instantie niet openbaar gemaakt, maar pas 50 jaar na het bekendmaken van de Nobelprijs zelf. Toch is het frappant dat de samenstelling van de laatste 20 namen, waar uiteindelijk de winnaar uit komt, vrij voorspelbaar blijft. Gokkantoor Ladbrokes geeft met zijn listing een goede inkijk in de echte kanshebbers.

Oekraïense moeder

Dit jaar dus met de Wit-Russische Svetlana Aleksijevitsj op kop. Aleksijevitj – die in 2013 de prestigieuze Duitse Vredesprijs won – had daarenboven een Oekraïense moeder en publiceerde vooral over de naoorlogse homo sovieticus. Haar boeken gaan vooral over de nasleep van de Tweede Wereldoorlog in Rusland en verder ook over de Russische interventie in Afghanistan én de kernramp van Tsjernobyl. Ze gebruikt daarbij eerder journalistieke technieken en laat de personages – zonder veel auteursinterventies – zo eerlijk mogelijk zelf hun verhaal vertellen. Oral history heet zoiets.

Houden van Tsjernobyl

Haar werk werd ondertussen ook al in het Duits en Engels gebracht maar nauwelijks in het Nederlands. In ons taalgebied verscheen alleen ‘Wij houden van Tsjernobyl’ in 2006 bij Roularta Books.

Nederlandstalige uitgevers zullen wellicht dus liever een andere kanshebber zien winnen: de eeuwig genomineerde Haruki Murakami bijvoorbeeld of onze eigen Nederlandstalige Cees Nooteboom die als outsider op plaats 13 prijkt met 25/1.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content