Reve-biografiesoap blijft rondjes draaien

11/07/11 om 17:44 - Bijgewerkt om 17:44

Uitgever Van Oorschot en biograaf Nop Maas gaan in hoger beroep om het derde deel van de Revebio in de huidige vorm wél te mogen uitgeven.

Het gedoe rond het derde deel van de biografie door Nop Maas over Gerard Reve blijft maar duren. Nadat Joop Schafthuizen, de laatste partner van Reve, van de rechtbank gelijk had gekregen in verband met een publicatieverbod van het laatste en derde deel van de biografie over Reve, gaan Maas en uitgeverij Van Oorschot in hoger beroep tegen dit vonnis. Zij beweren volgens ANP dat Schafthuizen, die eerder de beide eerste delen voor publicatie had gefiatteerd, dat ook had gedaan voor dit derde deel maar dat hij nu terugkrabbelt.

Schafthuizen is naar eigen zeggen niet tevreden met het geciteerde materiaal in dit finale deel van Reves bio waarin vooral de periode dat Reve met Schafthuizen samenleefde aan bod komt. De focus zou teveel liggen op drank, seks en geld.

Schafthuizen haalde nog maar pas het nieuws toen hij had toegegeven dat hij biograaf Maas aan de telefoon met de dood had bedreigd.

Meer en meer begint deze laatste levenspartner van Reve zich als een verongelijkte weduwe te gedragen. Nadat Reve door de heel speciale levenswandel van Schafthuizen de uitreikingsceremonie van de Prijs der Nederlandse Letteren aan zijn neus zag voorbijgaan, wil Schafthuizen nu kost wat kost zijn versie van het uiteindelijke heiligenleven van Reve doordrukken. Maar een biograaf kan maar best geen hagiograaf zijn.

Frank Hellemans

Onze partners