Pernathprijs zoekt prijsdichters

Een boekenjournaal met slecht nieuws voor De Slegte, kritiek op de nieuwe dichtersgeneratie en de veertiende Pernathprijs.

Zoektocht naar veertiende Pernath-winnaar
Op 8 oktober 2011 wordt voor de veertiende keer de naar Hugues C. Pernath genoemde poëzieprijs uitgereikt. Met de poëzieprijs wil het Hugues C. Pernathfonds een Nederlandstalige dichter in de bloemen zetten. Deelnemen kan onder bepaalde voorwaarden: de dichtbundels van Nederlandstalige dichters tot 42 jaar moeten gepubliceerd zijn na 16 februari 2009. Ook onuitgegeven dichtbundels met een uitgeverscontract komen in aanmerking. Dichtbundels inzenden kan nog tot en met 4 juli, de winnaar ontvangt een geldsom van 4000 euro. Eerdere winnaars waren bijvoorbeeld Alfred Schaffer, Ramsey Nasr, Leonard Nolens en Erik Spinoy.

Kritiek op jonge dichters Jonge dichters verlaten te weinig hun nest en weigeren om met hun poëzie het publieke debat aan te gaan. Dat schrijven Tom Van Imschoot en Bart Van der Straeten in ‘It’s all in the family: over poëzie en compagnie’ (Rekto:Verso). De twee auteurs zeggen in hun stuk dat het nieuwe dichterstalent “nauwelijks resoneert buiten de kleine dichtersgemeenschap zelf”. Poëzie blijft volgens Van Imschoot en van der Straeten nog steeds elitair en daar doen de jonge dichters niets aan. De twee vragen zich af of de naar eigen zeggen familiale groep dichters hun gebundelde energie niet op een betere manier kunnen gebruiken. Ze schrijven: “Het jonge dichtersgild mag zich dan wel verheugen over de ‘big happy family’ die het meent te zijn, de vraag rijst of er buiten de familie iemand luistert naar wat er onder die gezellige stolp gebeurt. De tekenen zijn niet hoopgevend: geen hond koopt nog een dichtbundel.” De auteurs van het opiniestuk vroegen dichters (waaronder Andy Fierens, Sylvie Marie, Maarten Inghels en Michaël Vandebril) om hun mening. Sommige reacties zijn vlijmscherp, anderen geven geen respons (of hun reacties waren volgens de twee critici niet publiceerbaar). Michaël Vandebril nodigt de twee schrijvers van de opinietekst alvast uit om op de 5de Nacht van de Poëzie hun mening te herzien.

Nieuw literatuurfestival ‘City2Cities’
Jens Lapidus, Hakan Nesser, John Burnside, Anna Enquist, J. Bernlef en Doug Saunders zijn enkele auteurs die optreden tijdens het nieuwe internationale literatuurfestival ‘City2Cities’ (C2C). Thema’s van dit jaar zijn de steden Edinburgh en Stockholm. De opening van het festival vindt op 9 april plaats op het Domplein in Utrecht. Tot en met 21 april staan bijvoorbeeld op het programma: Aaf Brandt Corstius ontmoet de Stockholmse Maria Sveland, die de Nederlandse vertaling van haar controversiële debuutroman ‘Bitterfittan’ (‘Bitterbitch’) presenteert. Ook vinden er boekpresentaties plaats van de Zweedse dichter Lars Gustafsson, de Utrechtse dichters Wiljan van den Akker en Ellen Deckwitz. De Schotse auteur Michel Faber, bekend van de bestseller ‘Lelieblank, Scharlakenrood’, verblijft twee weken lang als schrijver in residentie in Utrecht. Daarnaast geeft het ‘Really Terrible Orchestra’ uit Edinburgh tijdens C2C een eenmalig concert in Nederland met gastoptredens van Anna Enquist en J. Bernlef.

De Slegte Brussel stopt
De Slegte, leverancier van tweedehandsboeken in Nederland en België, sluit eind juni zijn filiaal in Brussel. De omzet van de winkel in de Lievevrouwbroersstraat blijft maar dalen. De Slegte publiceert geen gedetailleerde jaarcijfers, maar de directie maakt er geen geheim van dat de lastige economische omstandigheden in de afgelopen jaren ook de onderneming parten hebben gespeeld. In 2010 verkocht De Slegte meer dan drie miljoen boeken.

(Bron: persberichten)
Karine Claassen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content