Nieuwe roman Dimitri Verhulst gaat over het België van nu

08/07/11 om 08:54 - Bijgewerkt om 08:54

Over drie maanden verschijnt 'De intrede van Christus in Brussel', de nieuwe roman van Dimitri Verhulst. De komst van Christus vindt plaats op 21 juli.

De laatste jaren wisselt Dimitri Verhulst persoonlijke romans af met meer politieke romans. Na 'De helaasheid der dingen' volgde 'Godverdomse dagen op een Godverdomse bol'. Na het matig ontvangen 'De laatste liefde van mijn moeder', nog geen jaar geleden, volgt nu een roman die volgens de aankondiging van uitgeverij Contact een commentaar belooft te zijn op het België van nu.

Het bezoek van Christus wordt uitgerekend aangekondigd op de nationale feestdag van België. De stad ondergaat direct een metamorfose. 'De gevels worden opgeknapt, bloembakken geplaatst en de criminaliteitscijfers duiken plotsklaps naar het nulpunt,' schrijft de uitgeverij. 'Terwijl de beleidsmensen bakkeleien over wie een persoonlijk onderhoud met de profeet verdient (...) krijgt de stad alsmaar een menselijker gelaat. (...) De metro ruikt niet langer naar pis, de hoop is onder het volk.'

Wie recente opiniestukken van Verhulst en zijn uitlatingen in interviews heeft gelezen, kan ongeveer vermoeden welke conclusie 'De intrede van Christus in Brussel' zal trekken. De auteur die alweer jaren geleden naar Wallonië is verhuisd, heeft zich herhaaldelijk uitgelaten tegen het vlaams-nationalisme en een eventuele scheuring van het land.

Nog vorige maand zei Verhulst in een interview op de site van de Pvda: 'Dat [Vlamingen en Walen] op sommige vlakken verschillen vind ik geen reden om te scheiden. Integendeel. Ik hou van mijn vrouw omdat zij mij niet is. Het lijkt me verschrikkelijk om met jezelf getrouwd te zijn. We hebben natuurlijk zaken gemeen, ik en mijn vrouw, maar op andere punten verschillen we of zijn we complementair. Dat is net het fijne aan een koppel vormen.'

Oktober belooft sowieso een mooie maand te zijn voor de Vlaamse letteren. Diezelfde maand verschijnen nieuwe romans van Stefan Brijs, Ivo Victoria en Jan van Loy. Brijs komt met 'Post voor mevrouw Bromley' eindelijk met een opvolger voor het alomgeprezen 'De engelenmaker'. Victoria probeert met 'Gelukkig zijn we machteloos' het succes van zijn debuut 'Hoe ik nimmer de ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won' te evenaren. En Van Loy komt met zijn magnum opus 'Ik Hollywood'.

Maarten Dessing

Het interview met Verhulst

Lees meer over:

Onze partners