Laatbloeier Henry Bauchau (99) overleden

24/09/12 om 10:30 - Bijgewerkt om 10:30

De Vlaams-Franse auteur Henry Bauchau werd net geen 100. Zijn literair succes kwam pas laat.

Het was pas met 'Het blauwe kind' in 1996 dat Vlaanderen kennis maakte met een van zijn literaire expats. 'Maalstroom' (1998), de tweede vertaling uit zijn oeuvre, zette Henry Bauchau voorgoed op de Nederlandstalige, literaire kaart. Hij overleed afgelopen vrijdag op 99-jarige leeftijd.

Bauchau werd bijna een eeuw geleden geboren in Mechelen. Na een opleiding tot advocaat verkaste hij na de Tweede Wereldoorlog naar Parijs, waar hij in de ban geraakte van de psychoanalyse. In zijn Franstalig literair werk zou die psychoanalytische verbeelding voorgoed haar weg vinden.

Bauchau geraakte pas laat bekend in het Franstalige literaire wereldje en nog later bij ons. Dankzij vertaler Kris Lauwerys sijpelde zijn werk pas zes jaar geleden ook hier door. Twee vertalingen zorgden voor kortstondige roem voor deze doyen van de Franstalige, Belgische literatuur. Francofiel Bart Van Loo zette mee zijn werk op de kaart. Op 22 januari 2013 zou Bauchau honderd jaar zijn geworden.

In oktober komt Bauchau's boek 'Pierre et Blanche' nog uit, over psychoanalyste Blanche Reverchon en schrijver Pierre Jean Jouve. De komende maanden worden er heel wat gelegenheidstentoonstellingen in Franstalig België aan hem gewijd.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners