Hubert Van Herreweghen over geuze en humanisme

05/05/10 om 17:53 - Bijgewerkt om 17:53

Hij deed het ooit als 35-jarige en doet het opnieuw als 90-jarige: Hubert Van Herreweghen zingt op 16 mei de lof van de geuze.

In juni 1955 hield Hubert Van Herreweghen voor de Vlaamse Club in Brussel de lezing 'Geuze en humanisme' waarin hij de lof zong van de voortreffelijkheid van het bier van Brussel en Brabant, en van de mensen die het drinken. Nu 55 jaar later brengt Van Herreweghen, samen met zoon Karel, op zondag 16 mei om 18.00u. in het GC te Strijtem-Roosdaal een reprise van dit thema.

Op aandringen van Herman Liebaers, de latere hoofdconservator van de Koninklijke Bibliotheek, werd de lezing in 1955 uitgegeven, met pentekeningen van Maurits Van Saene. De beperkte oplage van 400 exemplaren was in geen tijd uitgeput, en sindsdien is het boekje een curiosum geworden. Daarom dat de provincie Vlaams-Brabant, in samenwerking met Uitgeverij P, de lezing 'Geuze en Humanisme' nu opnieuw uitgeeft.

Benieuwd of zijn destijds ophefmakende 'litanie van de schone uithangborden' met de namen van de vele geuzecafés in het Pajottenland die zondag nog zo lang zal klinken. Den ouden spijtigen Duivel en den subieten Dood zijn blijvers, maar in het nuchteren Kalf ook? Of bij den Bult?

Reservatie is verplicht. Meer info vindt u hier.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners