Geert Buelens hekelt hervormingen universiteit

In het nieuwste nummer van Ons Erfdeel is Geert Buelens niet mals voor de manier waarop in het academisch onderwijs de eigen Nederlandstalige cultuur niet meer voor vol wordt aangezien.

‘De mogelijkheid om voor de studie van de eigen cultuur geld te krijgen in Nederland is intussen nagenoeg tot nul gereduceerd.’ Geert Buelens, hoogleraar Moderne Nederlandse LIteratuur aan de Universiteit van Utrecht, hekelt in Ons Erfdeel de marktgerichte hervormingen in het hoger onderwijs.

‘Bologna was een besparingsoperatie, de eerste stap vooral ook naar de overlevering van het hoger onderwijs aan het bedrijfsleven. In Vlaanderen wordt dat vandaag nog min of meer gecamoufleerd, in Nederland zijn de maskers definitief afgevallen’, aldus Buelens in zijn bijdrage in Ons Erfdeel. Buelens die sinds enkele jaren doceert in Nederland haalt daarbij uit naar het motto van Maxime Verhagen die als minister van Economie en Innovatie verantwoordelijk is voor het Wetenschappelijk Onderzoek in Nederland en die het adagium huldigt: ‘Van kennis naar kunde naar kassa.’

Concreet betekent dit dat in Nederland wetenschappelijk onderzoek en de financiering ervan rond tien topsectoren is georganiseerd die vooral te maken hebben met praktische, lucratieve ‘kassa’-toepassingen op het gebied van logistiek, waterbeleid, hightech en agrofood. Voor cultuur is er één cluster, aldus Buelens die ‘vaagweg ruikt naar cultuur’: creative industries. Geen wonder dat het in een dergelijk mercantiel klimaat onmogelijk wordt om nog fundamenteel wetenschappelijk onderzoek te doen naar de eigen Nederlandstalige literatuur wegens niet inpasbaar in het concept van die creatieve industrieën.

Ook de regelgeving in het zog van de Bologna-hervorming in het hoger onderwijs is absurd, zo Buelens. Hij vertelt hoe het onmogelijk was om een Vlaams-Nederlandse master Dutch Cultural Studies in drie semesters te organiseren omdat in Vlaanderen een master maar een jaar mag duren terwijl een tweejarige opleiding dan weer niet in Nederland kon.

De opgelegde internationaliserering van het hoger onderwijs is vaak nefast voor de kwaliteit ervan, aldus Buelens. Zo werd een vacature voor een neerlandicus aan de Antwerpse universiteit in het kader van de internationalisering onlangs niet ingevuld door de beste kandidaat uit de Lage Landen maar door een Hongaar die in Berkeley had gestudeerd. Buelens die zelf ooit doceerde aan de Amerikaanse Berkeley-universiteit stipt aan dat de kwaliteit van de neerlandistiek aan Vlaams-Nederlandse universiteiten nochtans hoger is dan in Amerika.

Frank Hellemans

Ons Erfdeel 1, februari 2011

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content