Europa, een 'handboek' van Dirk Sterckx

26/08/10 om 12:36 - Bijgewerkt om 12:36

Hubert van Humbeeck over de tweede en geactualiseerde uitgave van 'Zo werkt Europa' van auteur-samensteller Dirk Sterckx.

Het boek werd nog net voor de vakantie voorgesteld, maar het is niet echt ontspanningslectuur. De uitstekende journalist bij de openbare omroep Dirk Sterckx vervelde een jaar of tien geleden tot een gedreven politicus. Hij begon vorig jaar aan een derde mandaat in het Europees Parlement voor de liberale partij Open VLD.

Hij presenteerde enkele weken geleden de tweede en geactualiseerde uitgave van 'Zo werkt Europa', een boek dat hij samen met enkele medewerkers en Europese experts aan de drukker bezorgde. Er was met het Verdrag van Lissabon ook aanleiding om de eerste uitgave uit 2007 bij te spijkeren.

Er wordt veel over de Europese Unie en Europese integratie geschreven en gepubliceerd. Meestal schuift de auteur daarbij een bepaald idee over Europa naar voren. Een visie die pleit voor meer of voor minder Europa. Dat was bij de auteurs van 'Zo werkt Europa' na Lissabon niet de eerste bedoeling. Ze noemen hun werkstuk een 'handboek' - met aanhalingstekens. De idee was om in samenwerking met het Europees Instituut van de Universiteit Gent de Europese theorie samen te brengen met de praktijk zoals die door de mensen rond Sterckx in het Europees Parlement wordt beleefd.

De nadruk ligt in dit boek dus niet op de grote verhalen. Het gaat om overzicht en praktische informatie. De geschiedenis wordt belicht, de instellingen en hoe ze werken, het Europese geld, de rechten en plichten van de burgers. Sterckx en zijn medeauteurs proberen duidelijk te maken hoe een Europese beslissing invloed heeft op het leven van alledag in Vlaanderen. De Europese Unie is een uitermate complexe organisatie, met ingewikkelde procedures en beslissingsmechanismen. Een toren van Babel, met moeilijke woorden en een voor leken onbegrijpelijk jargon. Maar het is geen ver-van-ons-bedshow.

Het boek barst van de websites en de nuttige informatie, voor wie nog meer wil weten.

Hubert van Humbeeck

DIRK STERCKX E.A., 'ZO WERKT EUROPA NA LISSABON', UGA/DIE KEURE, 550 BLZ., 39,50 EURO.

Lees meer over:

Onze partners