Erfgenamen man op cover boek Congo eisen veroordeling

11/04/13 om 14:10 - Bijgewerkt om 14:10

De erfgenamen van de bejaarde man op de coverfoto van het boek "Congo, een geschiedenis" van David Van Reybrouck, hebben gevraagd om de auteur, fotograaf Stephan Vanfleteren en uitgeverij De Bezige Bij te veroordelen voor het gebruik van die foto.

De erfgenamen van Etienne Nkazi-A-Kanda-Ndotepelo, de bejaarde man op de coverfoto van het boek "Congo, een geschiedenis" van David Van Reybrouck, hebben aan de Brusselse rechtbank van eerste aanleg gevraagd om de auteur, fotograaf Stephan Vanfleteren en uitgeverij De Bezige Bij te veroordelen voor het gebruik van die foto.

Bij te veroordelen voor het gebruik van die foto. Niet alleen zou de oude man nooit toestemming gegeven hebben om de foto te gebruiken, die foto zou ook kwetsend en beledigend zijn.

Van Reybrouck zou Etienne Nkazi ontmoet hebben tijdens zijn reizen door Congo. Hij zou 125 jaar geweest zijn en een groot deel van de recente Congolese geschiedenis "live" hebben meegemaakt. Kort na zijn overlijden verscheen het boek. Volgens de erfgenamen van de man was hij wel akkoord om gefotografeerd te worden maar had hij nooit zijn toestemming gegeven om de foto's te gebruiken, en zeker niet als voorpagina van een boek.

Bovendien zou de bewuste foto, minstens in Congolese ogen, beledigend zijn omdat ze het clichébeeld van de arme Afrikaan zou bevestigen.

De advocaat van de auteur, fotograaf Vanfleteren en uitgeverij De Bezige Bij voerde aan dat Etienne Nkazi minstens impliciet zijn toestemming had gegeven. "De fotoshoot gebeurde immers op zeer professionele wijze", zei meester De Bleeckere. "Bovendien moet de foto naar westerse normen beoordeeld worden, niet naar Congolese."

Volgens de verdediging bewezen de eisers ook niet dat ze de wettige erfgenamen zijn van Etienne Nkazi. De rechtbank doet uitspraak op 16 mei. (Belga/MS)

Lees meer over:

Onze partners