Debuut van Belinda Bauer krijgt Gold Dagger

11/10/10 om 11:18 - Bijgewerkt om 11:18

De beste misdaadroman van het jaar? Volgens de Britse Crime Writers' Association (CWA) is dat 'Rusteloos land' van Belinda Bauer.

Dat de jury van de CWA een debuut bekroont is uitzonderlijk. Vooral als je weet dat George Pelecanos en S.J. Bolton, beiden sterke namen toch, ook op de shortlist stonden. Maar laat het meteen gezegd zijn: Belinda Bauer schreef met 'Blacklands' - in het Nederlands vertaald als 'Rusteloos land' - een schitterend debuut. Met de woorden van de jury: 'beklijvende psychologische spanning die je in één ruk uitleest.' Centraal in de roman staat Steven, een jongen van twaalf van wie twintig jaar geleden de kind-oom Billy verdween. Wellicht werd hij vermoord door een pedofiel. Stevens grootmoeder, de moeder van Billy, heeft het verlies nooit verwerkt, vit constant op haar dochter die haar frustraties dan weer afreageert op haar zoon Steven. Die wil koste wat het kost het lijk van Billy vinden en tracht ten einde raad in contact te komen met de vermoedelijke moordenaar. Het is er Steven vooral om te doen nog iets te maken van zijn leven als tiener en zijn moeder en grootmoeder met de verdwijning te verzoenen. 'Rusteloos land' is zowel het pakkende verhaal van een arme, disfunctionele familie als een fijngevoelige bildungsroman.

Ook topklasse op de shortlist is 'The Way Home', over de relatie tussen een vader en zijn tienerzoon die in de gevangenis terechtkomt. Zoals meestal speelt Pelecanos' thriller in Washington, maar dit keer niet in een achtergestelde buurt. Wel een gegoede familie vormt de achtergrond. Mooie ode aan de sociale werkers die jongeren op het rechte pad trachten te houden. Tevens een overtuigend portret van het leven in de gevangenis en van een zoon die probeert te breken met zijn crimineel verleden.

'Blood Harvest', de derde thriller van de Britse S.J. Bolton, is het angstwekkende verhaal van een gezin met een kleuter dat in een godvergeten Brits dorp komt wonen. De plek kent nog vreemde gebruiken zoals de rituele slachting van dieren. En er is ook het verhaal dat de laatste jaren heel wat blonde kleine meisjes daar verdwenen.

Karen Campbell werkte enige tijd bij de politie in Glasgow en weet waarover ze schrijft. In 'Shadowplay', haar derde misdaadroman, moet hoofdinspecteur Anna Cameron niet alleen misdaden oplossen. Ze kampt ook nog met het seksisme van collega's en de druk van een weinig aangenaam privéleven. Geen enkele roman van deze Schotse auteur is tot nu toe in het Nederlands vertaald.

Als sinds 1955 reikt de Britse CWA Dagger Awards uit. De naam van de prijzen varieerde door de jaren heen omdat de sponsors nogal eens wisselden. Winnaars werden o.a. Francis Fyfield, Peter Temple, Arnaldur Indriðason, Henning Mankell, Ian Rankin, Colin Dexter, PD James, John le Carré. De Gold Dagger bekroont misdaadromans in het algemeen, de International Dagger gaat naar krimi die in het Engels is vertaald. Voorts zijn er nog prijzen voor het beste debuut, historische misdaadromans, non-fictie, kortverhalen. Een bijzondere prijs is de Cartier Diamond Dagger die sinds 1986 een schrijverscarrière bekroont.

Fred Braeckman

Belinda Bauer, Rusteloos land (Blacklands), Bruna, 15 euro, ISBN 978-90-229-9579-2

George Pelecanos, De weg naar huis (The Way Home), Anthos, 19,95 euro, ISBN 978-90-414-1326-0

S.J. Bolton, Blood Harvest, verschijnt in het voorjaar bij Bruna

Karen Campbell, Shadowplay, Hodder & Stoughton, £18.99, ISBN 978-1-4447-0042-8.

Onze partners