De toppers 2011: Thrillers

28/12/11 om 15:07 - Bijgewerkt om 15:07

Misdaadromans die op ware feiten steunen, thrillers die geschiedenis en fictie vermengen en gewoon aardige verhalen.

Echter dan non-fictie

Een roman kan de werkelijkheid beter benaderen dan non-fictie, meent David Peace. Sinds hij tot die overtuiging kwam, schrijft hij uitsluitend misdaadromans die op ware feiten steunen. Zoals dus 1977, het tweede deel van een romankwartet dat als achtergrond de York-shire Ripper heeft. Die seriemoordenaar vermoordde tussen 1975 en 1980 ten minste dertien vrouwen. Maar het echte decor van de reeks is het Verenigd Koninkrijk onder Thatcher, die van het industriële Yorkshire een sociaal kerkhof maakte. In een doordringende, compromisloze stijl toont Peace de corruptie van politici en politie, de machteloosheid van een regio die in angst en bitterheid leeft. Magistraal.


David Peace - 1977
Uitgeverij: Cargo
Aantal pagina's: 336
Prijs: 19,90 euro

Op het graf van een IJslandse vrijheidsstrijder

De naam Indridason betekent kwaliteit. In de reeks over het IJslandse duo Erlendur en Sigurdur Oli heeft hij al een tiental uitstekende, ook in het Nederlands vertaalde politieromans geschreven. Om een of andere reden verschijnt het tweede deel van die reeks nu pas in het Nederlands. Op het graf van de IJslandse vrijheidsstrijder Sigurdson wordt het lichaam van een onbekend meisje gevonden. Ze blijkt tot de drugswereld van Reykjavik te horen. Maar wat is het verband met Sigurdson? Mooie klassieke plot met uitweidingen over de visvangstquota en het leven in de Westfjorden. En het steeds boeiende sociaal realisme van de Scandinavische thriller blijft een meerwaarde.

Arnaldur Indridason - Grafteken
Uitgeverij: Q
Aantal pagina's: 256
Prijs: 15 euro

Vakkundig gecomponeerd

Tess Gerritsen schuwt de gruwel niet. Het stille meisje is de negende misdaadroman met anatoom-pathologe Isles en rechercheur Rizzoli, die allebei populaire figuren geworden zijn, ook dankzij de vrij succesrijke tv-reeks Rizzoli & Isles. De thriller draait om de uitdagende vraag of het recht in eigen handen nemen gerechtvaardigd kan zijn. Het verhaal begint wanneer in Boston het lijk van een vrouw wordt gevonden. Het onderzoek voert de speurders terug tot een vijfvoudige moord die negentien jaar geleden heeft plaatsgehad. Gerritsen verweeft handig een stuk Chinese geschiedenis, vechtkunst en politiewerk in een vakkundig gecomponeerde thriller.

Tess Gerritsen - Het stille meisje
Uitgeverij: The House of Books
Aantal pagina's: 336
Prijs: 17,95 euro

Even hot als een financiële meltdown

Hitler die de oorlog wint, het kraken van de Enigmacode, Cicero als politicus, de ondergang van Pompei... Gewezen verslaggever Robert Harris weet altijd perfect geschiedenis en fictie te vermengen tot een meer dan geloofwaardige thriller. Met succes, want meestal worden de boeken van de Brit verfilmd. Met De angstindex speelt hij in op wat met de financiële markten gebeurt: doemdenken dat gepaard gaat met paniek. Een wetenschapper werkt aan een programma dat ons denken kan voorspellen, iets waarmee je op de beurs dus enorme winsten kunt maken. Als een indringer de code van zijn versterkte villa in Genève kraakt, vreest de uitvinder voor zijn leven. Ja, er komt ook een film.

Robert Harris - De angst-index
Uitgeverij: Cargo
Aantal pagina's: 352
Prijs: 19,90 euro

Geen stijl, wel spannend

Zes miljoen boeken per jaar verkoopt Lee Child. Met kwaliteit heeft dat niet per se iets te maken. Stijl zul je bij Child niet vinden, maar hij vertelt meestal wel een aardig verhaal. In De affaire, het zestiende deel in de Reacherreeks, komen we meer te weten over deze wat ouderwetse, niet meteen sympathieke held. Waarom is Reacher jaren geleden in het leger gedegradeerd? En wat steekt er achter zijn leven als nomade zonder betaalkaart, telefoon of auto? Child is nog majoor als hij hoort dat in Mississippi een vrouw is vermoord. Het Pentagon vraagt hem rond te neuzen. Hij komt op het spoor van geheime missies voorbereid op een nabije legerbasis. Spannend escapisme.

Lee Child - De affaire
Uitgeverij: Luitingh
Aantal pagina's: 384
Prijs: 19,95 euro

Fred Braeckman

Lees meer over:

Onze partners