Frank Hellemans
Frank Hellemans
is redacteur Boeken van Knack.be
Opinie

25/06/10 om 10:37 - Bijgewerkt om 10:37

Crasht Gouden Uil definitief?

Er is er iets aan de hand in Letterenland. Welke fenix verrijst er uit de as van de uil?

Eerst was er de Literaire Lente die dit jaar in mineur startte want Boek.be zag de kosten voor een groots opgezet openingsevenement niet meer zitten. Dan kwam Het Andere Boek schielijk te overlijden omdat de vrijwilligers zich niet meer konden opladen voor een handvol bezoekers maar ook de kosten voor de publiekstrekkers swingden de pan uit. En nu blijkt De Standaard Boekhandel geen 200.000 euro meer veil te hebben voor een vleugellamme Gouden Uil Literatuurprijs. In de literaire evenementensector is het onmiskenbaar crisis.

Het rommelde reeds langer achter de schermen van deze belangrijkste commerciële Vlaamse literatuurprijs die al te gedwee aan het handje liep van één van de vier sponsors. Toen een tijdje terug stoemelings de jury werd veranderd, kwam daar niet echt verbetering in met een juryvoorzitter als Guy Mortier, mister Humo himself. Waarom zou De Standaard Boekhandel zo veel geld pompen in een prijs die eerder op Humo's Gouden Bladwijzer leek dan op het eigen logo van de boekhandelsketen? Het is voor iedereen crisis zullen ze bij De Standaard Boekhandel gedacht hebben en met dat geld kan er voor het eigen merk heel wat efficiënter reclame worden gemaakt.

Crasht De Gouden Uil nu definitief? Niet echt want Boek.be is gevraagd om op zoek te gaan naar een nieuwe formule. Maar eerst moet er een gat van 75.000 euro worden dichtgereden, aldus De Standaard. Als Boek.be geen geld meer vond om de Literaire Lente met het gepaste decorum in Gent te lanceren, hoe zouden ze dan nu plots wel aan die 75.000 euro geraken?

Reddingsboei in deze crisis zijn misschien de budgetten voor city marketing. Antwerpen is al bereid gevonden om een nieuw businessmodel voor Het Andere Boek uit te tekenen en is zo zot van Elsschot dat het permanent in staat van bewondering is voor zijn zakelijke muzenzoon. Gent wil dringend zijn imago van letterenstad oppoetsen al was het maar om Antwerpen van antwoord te dienen. Of misschien wil Hasselt na 'Mijn restaurant' en 'Katarakt' ook Limburg via literaire weg op de kaart zetten. Hendrik van Veldeke remember. Is er trouwens in Brussel geen potje meer voor De Gouden Uil?

Benieuwd ondertussen wat er binnenkort bij De Standaard Boekhandel uit de bus komt. Het is een publiek geheim dat directeur Frans Schotte nooit aan afbouwen denkt. Welke fenix verrijst er uit de as van de Uil?

Frank Hellemans

Onze partners