Boekenbeurs woensdag 4 november met Frank Adam, Gaston Durnez en Celia Ledoux

Frank Adam is misschien wel de meest onderschatte Vlaamse jeugdauteur. © Rik Teunis

De Boekenbeurs staat dit jaar in het teken van de kinder- en jeugdliteratuur. Frank Adam en Gaston Durnez doen haar vandaag alle eer aan.

Op woensdag 4 november doet de Boekenbeurs de kinder- en jeugdliteratuur – het thema van dit jaar – alle eer aan. Frank Adam brengt zijn eigenzinnige interpretatie van enkele topschilderijen uit het Brugse Groeningemuseum terwijl good old Gaston Durnez verrast met humoristische kinderpoëzie én verhalen uit de tijd dat hij zelf een tiener was.

1. Frank Adam en illustrator Bert Dombrecht brengen wonderlijke verhalen uit de Vlaamse schilderkunst (Geel podium: 13u)

Boekenbeurs woensdag 4 november met Frank Adam, Gaston Durnez en Celia Ledoux
© GF

Literaire duizendpoot Frank Adam is vooral bekend voor zijn speelse, vaak filosofisch angehauchte fabels maar heeft ook als jeugdauteur heel wat pijlen op zijn boog. Op 18 december wordt zijn kinderopera ‘Babel’ in het Paleis te Antwerpen gecreëerd – zo genoemd naar het Babelse kunsttaaltje dat hij speciaal voor die opera ontwierp – en in het voorjaar van 2016 komt ‘België. Een sprookje’ op de planken.

Adam schreef nu samen met illustrator Bert Dombrecht verhalen bij enkele topstukken uit de befaamde schilderijencollectie uit het Brugse Groeningemuseum. In ‘Zoenen met een selfie ‘ (uitgeverij De Eenhoorn) ging Adam vooral op zoek naar de kinderen en jongeren die op deze schilderijen soms te zien zijn – en die daarbij meestal over het hoofd worden gezien. Meesterlijk is Adams verhaal bij Gerard Davids door merg en been snijdende ‘Het oordeel van Cambyses’ waarbij een beulsleerjongen de veroordeelde met een touw in bedwang houdt terwijl die levendig wordt gevild.

2. Gaston Durnez brengt ontroerende verhalen en gedichten voor (groot)ouders en (klein)kinderen (Geel podium: 15u)

Gaston Durnez
Gaston Durnez© schrijversgewijs.be

Gaston Durnez, monument van de Vlaamse krantenjournalistiek en auteur, heeft als 87-jarige speelvogel nog niets van zijn streken verloren. In ‘De bolhoed van mijn vader’ (uitgeverij Polis) bundelde Durnez zijn jeugdherinneringen toen hij zelf tiener was in de jaren 1930. Op zijn eigen onnavolgbare manier weet Durnez in het kleine en alledaagse voorval het grote verhaal van een kantelende tijd te spiegelen.

Voor de jongsten onder ons – en al wie jong van hart is – schreef Durnez daarenboven een humoristische poëziebundel: ‘Het ABC van Gaston Durnez’ (uitgeverij Abimo). Bij elke letter van het alfabet horen een dier en een gedicht boordevol taalhumor, fantasie en kolder. Acteur Karel Vingerhoets zal de gedichten voordragen.

3. Celia Ledoux over haar heftige debuutroman ‘Wild vlees’ (Stand 442 van de onafhankelijke ‘Confituur’-boekhandels: 15.30u)

Boekenbeurs woensdag 4 november met Frank Adam, Gaston Durnez en Celia Ledoux
© GF

Celia Ledoux , die voorheen vooral bekend was als columniste en journaliste, viel op met haar eersteling ‘Wild vlees’ (uitgeverij Vrijdag) waarin stomende seks, drugs en rock-‘n-roll nooit ver weg zijn.

Tim, Lucie, Donna en Clara heten de vier protagonisten die het leven tot op de bodem willen verkennen. Knack-medewerker Peter Casteels vond dat Ledoux zich een beetje vertilt in haar uitzinnige verteltrant die niets aan de verbeelding overlaat: ‘De uitgever moet vast gedacht hebben dat hij een Vlaamse versie van ‘Vijftig tinten grijs’ in handen had – wij, seuten, vinden dat allemaal nogal puberaal.’

Kies Het Beste Boek en stem je favoriete auteur de geschiedenis in.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content