Yasmine Kherbache (SP.A): 'N-VA en CD&V zetten Antwerps beleid voort, maar zonder evenwichten'

16/12/12 om 11:52 - Bijgewerkt om 11:52

Liesbeth Homans (N-VA) en Philip heylen (CD&V) verdedigen het bestuursakkoord in Antwerpen tegen Yasmine Kherbache (SP.A) en Filip Dewinter (Vlaams Belang): 'De oppositie komt van links én rechts: dat bewijst dat het een goed akkoord is'

Yasmine Kherbache (SP.A): 'N-VA en CD&V zetten Antwerps beleid voort, maar zonder evenwichten'

© Belga

Liesbeth Homans (N-VA): 'Het is ontroerend dat Dewinter de verdediging opneemt van Patrick Janssens.'

Philip Heylen (CD&V): 'Dewinter zijn discours kennen we. Hij moet op zoek naar zijn plaats in de gemeenteraad'

Liesbeth Homans (N-VA) noemt in De Zevende Dag op de VRT de kritiek op het bestuursakkoord in Antwerpen contradictorisch: "Enerzijds noemen ze het asociaal en onrechtvaardig, maar anderzijds zou het een verderzetting van het socialistisch beleid zijn." Klopt niet, reageert Yasmine Kherbache, de nieuwe fractieleider van de SP.A: "Het is niet contradictorisch: jullie zetten het beleid verder, maar halen er de evenwichten uit. Nu wordt bijvoorbeeld gefocust op sancties en niet op preventie."

Er is geen echte ommekeer in Antwerpen, zegt Filip Dewinter, voor wie het bestuursakkoord dan weer te soft is: "Dit is geen echt rechts beleid, maar flauw midden. Kijk naar New York met de kordate aanpak van Guilliani, of Leefbaar Rotterdam: dat is volwassen rechts. Dit zijn rechtse kruimels om de N-VA-stemmers te troosten, maar vooral linkse boterhammen."

De plichtjes van de Schelde

Liesbeth Homans: "Het is ontroerend dat Dewinter de verdediging opneemt van Patrick Janssens. Wij zijn niet autoritair, wij hebben het over rechten en plichten. De mensen die iets nodig hebben, zullen dat krijgen. Wat de kritiek van mevrouw Kherbache betreft: als zij het heeft over de 'plichtjes van de Schelde', dan bewijst ze dat het SP.A-verhaal alleen over rechten gaat."

'Dewinter moet op zoek naar plaats in Antwerpse gemeenteraad'

Dewinter kwam opnieuw met kritiek op de islam en vreemdelingen. Kritiek die Philip Heylen (CD&V) niet pikte. "Ik ben heel kwaad over hoe Dewinter praat over de nieuwe schepen (Nabilla Ait Daoud, die Marokkaanse roots heeft, red.). Het is een discours dat we al lang kennen, van mensen in hokjes steken. Uw eigen nieuwe partijvoorzitter, meneer Dewinter, heeft daar afstand van genomen. Ik denk dat u op zoek moet naar uw plaats als fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad."

Nederlands

Liesbeth Homans: "Het is onwaarschijnlijk dat we moeten discussieren over het gebruik van Nederlands in een stad als Antwerpen. Het beheersen van die taal is de sleutel tot school en werk. Wat is er mis met mensen de middelen geven?" Dat is ook de discussie niet, aldus Kherbache: "Het gaat erom dat Nederlands aanleren niet voldoende is. Je moet ook kansen geven op een job. Ik lees in het bestuursakkoord dat discriminatie niet getolereerd zal worden. Dat zou er nog aan ontbreken! Maar wat stellen jullie voor? Ik lees geen letter voorstellen om die discriminatie aan te pakken, geen letter."

Filip Dewinter zegt niet wakker te liggen van die strijd tegen discriminatie. "Men heeft het over de intentie om Nederlands te willen praten. Niet over het kunnen van Nederlands voor een sociale woning. Natuurlijk heeft iedereen die intentie, als er een sociale woning van afhangt." Nederlands leren is onvoldoende, aldus Dewinter: "We moeten die mensen echt assimileren."

Dat de oppositie zowel van links als van rechts schiet, tenslotte, is volgens Heylen het bewijs van de deugdelijkheid van het akkoord.

Onze partners