Woord van het jaar: 'Flitsmarathon'

16/12/14 om 08:30 - Bijgewerkt om 08:30

'Flitsmarathon' werd verkozen tot Woord van het Jaar. 'Oudjes' is dan weer een woord dat u liever nooit meer hoort.

Woord van het jaar: 'Flitsmarathon'

© Belga

Het woord 'flitsmarathon' is door woordenboekenuitgever Van Dale uitgeroepen tot woord van het jaar in Vlaanderen.

Van 25 november tot en met 15 december kon er gestemd worden op de tien genomineerde woorden. Het woord 'flitsmarathon', dat gedefinieerd wordt als 'een politieactie waarbij de hele dag intensief geflitst wordt', haalt het met 24 procent van de stemmen.

Op de tweede plaats prijkt de 'boterhammentaks', gevolgd door de 'kamikazecoalitie' - de term die, vooral door de oppositie, gebruikt werd om de regering Michel van N-VA, MR, CD&V en Open VLD te beschrijven.

Michel I

Michel I © Belga

Daarnaast werden er nog telkens vijf woorden verkozen in vijf categorieën.

In de categorie jongerentaal gaat de eerste plaats naar de 'onesie', een ruimzittend, uit één deel bestaand huis- of pyjamapak dat alleen hoofd, handen en voeten vrijlaat, gewoonlijk met een ritssluiting aan de voorkant, soms met een capuchon.

In de categorie lifestyle wint de 'overschotdoos', wat zo veel wil zeggen als een doggybag: een zakje met de kliekjes dat u meekrijgt op restaurant.

'Loomen', het aan elkaar knopen tot een armband of een ander object van gekleurde elastiekjes met een soort haaknaald op een weefbord, krijgt het meeste stemmen in de categorie sport en amusement.

Maggie De Block

Maggie De Block © Belga

In de categorie economie is dat de 'perenboycot', het niet meer invoeren van peren - door Rusland - als pressiemaatregel en in de categorie politiek gaat het om het 'Maggie-effect

'Oudjes' mag verdwijnen

Het Instituut voor Nederlandse Lexicologie liet dan weer stemmen over een woord dat we liever nooit meer willen horen. Uit een selectie van tien Nederlandse woorden kozen surfers 'oudjes', zo schrijft de VRT.

18 procent wil dat woord liever bannen omdat het te denigrerend is.

'Participatiesamenleving' en 'yolo' - een afkorting van 'You Only Live Ones' ('Je leeft maar een keer') - eindigden op twee en drie met 17 procent van de stemmen. Opvallend: ook vorig jaar werden deze woorden genomineerd.

'Dagobertducktaks' Nederlandse Woord van het Jaar

In Nederland is de 'dagobertducktaks' verkozen tot woord van het jaar 2014. Met de 'dagobertducktaks' doelen onze noorderburen op een speciale belasting die wordt geheven over het vermogen van superrijke mensen, oftewel een superrijkentaks.

Nog in de Nederlandse top drie staan 'moestuinsocialisme' en 'stemfie'.

Van 'Bokitoproof' tot 'selfie'

Vorig jaar ging de titel in Vlaanderen naar het woord 'selfie', een fotografisch zelfportret, vaak gemaakt met behulp van een smartphone.

Woord van het jaar: 'Flitsmarathon'

© iStock

Eerdere winnaars waren 'frietchinees' (2012), 'stoeproken' (2011), 'tentsletje' (2010), 'ontvrienden' (2009), 'swaffelen' (2008) en 'bokitoproof' (2007).

Lees meer over:

Onze partners