Wathelet oppert verbod op vervroegde sluiting Tihange 1

© Belga

Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (CDH) zou eventueel Electrabel dwingen Tihange 1 open te houden, mochten ze vasthouden aan hun dreigement de kerncentrale te sluiten.

Volgens staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (CDH) zijn twee antwoorden mogelijk op het dreigement van Electrabel om Tihange 1 te sluiten in 2015. Ofwel zal de regering Electrabel in dat geval verplichten de centrale open te houden, ofwel zal EDF aangesproken worden, de Franse co-eigenaar van Tihange 1. Dat zei hij op de RTBF-radio.

In het uitrustingsplan dat het kernkabinet goedkeurde, “staat eindelijk een mechanisme dat een operator kan verbieden een centrale te sluiten als die nodig is om de bevoorrading te verzekeren”, verduidelijkte Wathelet. Hij is tevreden dat “chantage niet langer mogelijk is”.

Bovendien beschikt de regering over de mogelijkheid zich tot EDF te richten, dat voor de helft eigenaar is van Tihange 1. Het dreigement van Electrabel om Tihange 1 eveneens in 2015 te sluiten, en geen tien jaar later zoals de regering het wil, vindt Wathelet een staaltje blufpoker, zo zei hij al in Terzake.

Melchior Wathelet (CDH) ‘Wil geen oorlog ontketenen met Electrabel’

“Sluiten zou onlogisch zijn want het plan (van de regering) voorziet in een correcte rentabiliteitsgarantie”, aldus Wathelet. “Het is niet de bedoeling dat iemand geld zou verliezen op zijn investering.”

Wathelet wil met Electrabel evenmin “een oorlog ontketenen”. Hij begrijpt dat Electrabel duidelijkheid over de cijfers wil als een verlenging van de levensduur van Tihange 1 een zware investering vergt. Electrabel zelf oppert een bedrag van 500 miljoen euro.

ABVV: ‘200 jobs verdwijnen, maar geen naakte ontslagen door sluiting Doel 1 en 2’

Enkele jaren na de stopzetting van Doel 1 en 2 zullen minstens 200 jobs verdwijnen. Marc Roedolf (ABVV) zegt dat Electrabel op een ondernemingsraad in Brussel verklaarde dat er wel geen naakte ontslagen zullen vallen: het jobverlies zal opgevangen worden door natuurlijke afvloeiingen en omscholingen naar andere functies.

“Maar als Doel 3 en 4 verdwijnen, zullen er in totaal 1.050 jobs verloren gaan”, aldus Roedolf. “Onrechtstreeks, banen in ondersteuningsdiensten en bij onderaannemers meegerekend, staan er zelfs 2.000 à 2.500 jobs op de tocht. Een definitieve sluiting op termijn van de reactoren in Tihange zal allicht het dubbele aan jobverlies inhouden.”

Roedolf merkt op dat 200 jobs vervangen via natuurlijke afvloeiingen en omscholingen misschien wel kan voor de werknemers van Doel 1 en 2, maar dat de intentie wel een oplossing voor Doel 3 en 4 hypothekeert. Bovendien gaat het in veel gevallen ook om hoogopgeleide mensen of mensen in heel specifieke technische functies.

Roedolf vreest ook stijgende prijzen, met gevolgen voor de industrieën die veel energie verbruiken zoals de metaalsector en de chemie. “Steenkool- en kerncentrales krijgen geen subsidies om elektriciteit te produceren, en net die worden gesloten.” (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content