Vrije Tribune
Vrije Tribune
Hier geven we een forum aan columnisten en gastbloggers
Opinie

20/05/14 om 20:05 - Bijgewerkt om 20:06

Wat een voormalig goedbetaald kaderlid tegen de borst stuit na de uitspraken van Bart De Wever over werklozen

In een open brief aan Bart De Wever legt een voormalig goedbetaald kaderlid en werkzoekende 50-plusser uit wat hem tegen de borst stuit aan de uitspraken van de N-VA-voorzitter over werklozen.

Wat een voormalig goedbetaald kaderlid tegen de borst stuit na de uitspraken van Bart De Wever over werklozen

Bart De Wever © BELGA

Geachte heer De Wever,

Mijn stem hebt u niet zondag. De vorige verkiezing had u die wel. Op het einde van deze brief zal volledig duidelijk zijn waarom nu niet, en het is niet alleen omdat ik zondag niet in het land ben.

Uw uitspraak inzake 'werkzoekenden' stoot mij verschrikkelijk tegen de borst. En inderdaad, u zei dat dit niet geldt voor 50-plussers. Ik ben 52 jaar en 2 maand en sedert bijna 6 maand werkzoekend. Wat als ik 49 jaar en 10 maand was ? Ik voel me sedert bijna een half jaar als een broer voor elke werkzoekende.

Even ter verduidelijking wat informatie over mijn CV, want dat is toch belangrijk voor u : ik heb een bachelor-diploma (behaald in 1983) en een master-diploma (behaald in 1991), na keihard werken als 'werkstudent'. Ik heb 30 jaar professionele ervaring, voornamelijk in de financiële sector, en dit vooral als (initiatief nemend) kaderlid. Eind november 2013 kreeg ik op een herfstige maandagmorgen mijn C4. Reden : ik weet het eigenlijk nog steeds niet. De reden stond ook niet vermeld in de ontslagbrief. Duidelijk was wel dat de 'eenheidswet' en het gegeven dat men vanaf 2014 een motivering moet geven, zeker sterk meegespeeld hebben. Belangrijkste reden was waarschijnlijk, ik denk, het u niet onbekende, Peter's Principle ... nl. een baas die de mensen onder hem niet echt aan kan en uiteindelijk maar naar de zwaarste stok grijpt om zijn 'gezag' te doen gelden.

Maar terzake, het gaat hier over 'werk' zoeken. Na mijn ontslag en 30 jaar werken, heb ik een drietal maanden 'vrijaf' genomen, waarvan er één maand was als recuperatie van een dubbele operatie. Ik ben eind februari 2014 begonnen aan mijn zoektocht naar nieuw werk. En mijnheer De Wever, ik kan u garanderen dat ik nu dagelijks bijna harder werk, dan toen ik ik als goedbetaald kaderlid aan het 'werk' was.

Ik heb bijna 100 sollicitaties verstuurd op ca. 3 maanden. Het is ongelofelijk hoe snel de 'negatieve' antwoorden in mijn mailbox gedropt worden. En dit altijd maar verwijzend naar 'niet het gepaste profiel', 'niet de juiste achtergrond', 'overgekwalificeerd', ... enz... Overgekwalificeerd ! Mooi CV heb ik, mijnheer De Wever ! En dus blijft uw uitspraak over een goed CV nazinderen. Trouwens, wil u me even een goed antwoord geven op de vraag : wat is een goed CV ?

En zeggen dat ik als 52-jarige wil werken, zelfs met hoofdletters : WERKEN. U denkt toch niet dat ik nu voor de rest van mijn dagen elke dag thuis wil zitten. Ik ga niet elke dag dat gras afrijden. En zoals ik steeds zeg in de outplacement-cursus : aan de kassa gaan staan van de Colruyt is me niet minderwaardig en wil ik ook doen ... maar de andere kant moet het ook willen.

Ik laat me niet van de wijs brengen en blijf volhouden. De meesten zullen zeggen dat het uiteindelijk, nog maar drie maand is dat ik werk zoek. Dat klopt, maar ik had nooit gedacht dat dit zou gebeuren. Maar of men dit maanden, jaren kan volhouden ... dat weet ik niet. En dat kan u ook niet, mijnheer De Wever. U zou dit ook geen jaren volhouden, daar ben ik nu na drie maand al van overtuigd.

Ik ga er vanaf morgen even de riem afleggen. Ik ga voor één week op vakantie. U hebt me goed gehoord : als werkzoekende, ga ik op vakantie. Een week niet solliciteren. Ik ga voor één week naar Griekenland. Dus zondag kom ik niet naar het stemhokje, en mijn gemeente is hiervan op de hoogte. Inderdaad naar Griekenland ... misschien kan ik me daar, zoals in uw one-liner en cliché-wereld, verwant voelen met die arme Grieken ... want zij zijn volgens velen toch wel de profiteurs en een beetje het uitschot van Europa.

En na die week zal ik terug keihard aan het werk gaan ... met dagelijks solliciteren. Dit zal ook zo zijn in de zomer, als u en velen anderen, met een goed CV, dan op vakantie zullen zijn. Het is aan alle werkenden en ... werkzoekenden gegund.

Maar, je zal het maar zijn ... een Griek in Europa ... een werkzoekende, ongeacht de leeftijd, in uw confederaal Vlaanderen of is het toch nog federaal België ?

Met vriendelijke groeten,

Eric Claeys, een werkzoekende en intensieve sollicitant

Lees meer over:

Onze partners